СВИ који напуне 65 година а у радној књижици немају уписан ни дан радног стажа имаће у Северној Македонији право на социјалну пензију. Државна пензија биће 6.000 денара месечно, што је готово 100 евра, и усклађиваће се једном годишње са трошковима живота. Услов за добијање ове принадлежности је да је особа држављанин Северне Македоније и да у њој живи последњих 15 година.

На њу неће моћи да рачунају они који су у браку или живе у ванбрачној заједници, а чији партнер већ ужива пензију. Та категорија грађана, према ставу владе, није социјално угрожена и неће моћи да добија социјалну пензију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За редаре обавезна обука

У Србији готово 250.000 људи има 65 и више година и није на списку корисника фонда ПИО, односно живи без пензије. Према последњем попису становништва, у 220.000 домаћинстава бар једна особа не очекује пензиони чек сваког месеца, док у око 18.000 домаћинстава поштар не звони ни за једног брачног друга. На листи најстаријих који живе без пензије више је припадница лепшег пола, односно 85 одсто.

Северна Македонија није прва која је почела да брине о особама које нису никада радиле или немају законом прописане услове за редовно пензионисање. И у Хрватској је 2017. године донета стратегија којом се планира увођење националне мировине најкасније до 2020, а прве исплате биће реализоване највероватније годину касније. Наши суседи су се на овај корак одлучили због неповољне демографске ситуације. У Хрватској су информације о броју оних који живе без пензије врло различитe и крећу се од 65.000 до чак 100.000 старијих од 65 година. То су сви они људи који немају минималних 15 година стажа за "старосну мировину".

Овим проблемом у Србији бавила се студија "Социјална заштита у старости: дуготрајна нега и социјалне пензије", чије су ауторке Гордана Матковић и Катарина Станић. Оне процењују да су могуће три опције које би могле да се размотре код нас, а то су подизање породичне пензије до најниже инвалидске, односно старосне пензије, увођење гарантоване пензије или посебног модула социјалне помоћи. За њих је најприхватљивији последњи предлог, али би тада требало размислити о укидању најниже пензије.

- Незапосленост, сива економија и пријављивање радника на најнижу основицу карактеристични су за тржиште рада већ дуги низ година - каже Станић. - То је резултирало великим бројем минималних пензија и знатним бројем оних који неће моћи да остваре право на њу. Трошкови за расходе из ПИО ће се смањивати, а може се очекивати и већи значај социјалних пензија него што је то случај са садашњом генерацијом старих особа.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, каже да и код нас постоји предлог за увођење оваквог вида примања, али да тренутно финансијска ситуација не дозвољава да се он примени.

- То је лепа идеја, то би био велики допринос солидарности и прави потез једне социјалне државе - каже наш саговорник. - Нарочито за, рецимо, домаћице, које су годинама бринуле о кући и породици, а сада немају примања. Чини ми се да смо тек сада свесни тога колики је био њихов допринос, када смо суочени са катастрофалним демографским подацима у земљи. Много је, међутим, нерешених проблема у нашем пензионом систему, па мислим да је овакво решење још далеко од нас.

Услов за социјалну пензију у Северној Македонији, између осталог, јесте и да особа нема властиту имовину и имовинска права од којих може да се издржава, да није корисник пензије или неке врсте примања по основу старости, инвалидности или издржавања од друге државе. Они који ће примати социјалну пензију имаће право и на накнаду за грејање у износу од 1.000 денара (16 евра) од октобра до марта.


СОЦИЈАЛНА МАЛО НИЖА ОД МИНИМАЛНЕ

НИ у Северној Македонији не постоји процена о томе колико људи испуњава услове нити колико ће новца бити издвојено из буџета за социјалне пензије. Њих неће исплаћивати фонд ПИО, већ центри за социјалну помоћ. Минимална пензија коју исплаћује фонд ПИО особама које су радиле најмање 15 година износи 8.800 денара (око 142 евра), што је само 2.800 денара (45,2 евра) више од нове социјалне пензије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАЛИ ДИМИТРИЈЕ ОД РОЂЕЊА ВЕЗАН ЗА ИНВАЛИДСКА КОЛИЦА: Помозимо му да стане на своје ноге и направи свој први корак!

НЕГДЕ САМО ДОПУНА

ТРЕНУТНО стотинак држава широм света има националне пензије као основни механизам заштите старијих особа од сиромаштва. У развијеним земљама оне су само допуна, као нека врста социјалне помоћи. Осим Новог Зеланда и Холандије, преосталих 20 земаља ОЕЦД такође има неку врсту оваквих примања. У источној Европи она представља обезбеђење минималног дохотка у старости.