СИСТЕМАТСКИ државни злочин који је над православним Србима током Другог светског рата починила Независна Држава Хрватска назван је - Покољ. Овом терминолошком одредницом српски народ придружио се јеврејском, који је свој геноцид назвао Холокаустом, односно ромском, који своје страдање назива Порајмос.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Усташе и ОЗНА крили геноцид над Србима

Да затирање Срба у НДХ добије свој термин и прецизну дефиницију изборило се Удружење "Јадовно 1941", које је у избор назива и његову употребу укључило и историчаре и истраживаче. Нови термин у понедељак је промовисан у Београду, уз оцену да су Срби последњи народ - жртва геноцида који није изабрао терминолошки назив за своју голготу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗРАЕЛСКИ ИСТОРИЧАР: Усташе су уживале да окрваве руке

- Геноцид није најприкладнији израз за монструозно затирање које је српски народ доживео у НДХ, јер је реч о правном термину, који многима није јасан, па га често неправилно користе - каже председник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић. - Уместо тога, ми смо се консултовали са историчарима и изабрали термин "покољ". Он се не односи само уско на један метод уморства Срба у НДХ, већ на целокупно страдање.

Подржавајући употребу новог термина, академик Василије Крестић наглашава колективну неодговорност и немар нашег народа према сопственим жртвама. То је, према његовом мишљењу, разлог што Срби до данас нису основали ниједан меморијални центар, док их Јевреји у Европи имају најмање 15.

- Надамо се да ће ускоро почети са радом меморијални центар посвећен страдању Срба у НДХ у Бањалуци, али утисак је да је све то прескромно - напомиње академик Крестић. - Иако је Тито одавно умро и одавно немамо од чега да страхујемо, у овом погледу смо и даље титоисти. Оснивање оваквих установа наша је патриотска, хришћанска и национална обавеза.

Под Покољем се подразумева страдање више од милион Срба који су пре 1941. године живели на подручју које је покривала НДХ и подразумева економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протеривање на подручје окупиране Србије.

ЛОГОР СМРТИ ГОСПИЋ

ИСТОРИЧАР Никола Жутић из Института за савремену историју подсећа да Покољ обухвата и систем концентрационих логора смрти Госпић, коме се тек последњих година придаје пажња.

- Постојао је свега четири месеца, а за то кратко време уморене су десетине хиљада људи - каже Жутић.