Забрана транзита теретних возила преко викенда кроз Мађарску доводи до гужви на граничним прелазима, саопштила је данас Управа царина и додала увођење електронског система за праћење товара, тзв. локатора, које је у току, ни на који начин не продужава поступак на граници.


У саопштењу се подсећа да ће од вечерас у 22:00 сата до сутра увече у 22:00 на снази бити одлука мађарских органа о забрани транзита на територији Мађарске.


"Такве забране које су редовна појава на граници са нашим северним суседима утичу на то да се на прелазима ка Мађарској формирају колоне камиона. Слично се очекује и на крају овог викенда, јер ће због поменуте забране камиони у непрегледним колонама чекати и на улазу и на излазу из наше земље ка Мађарској< додаје Урпава царина.


Како се наводи, Одлука о забрани транзита викендом кроз Мађарску за превознике није новина, јер је она на снази већи део године, а током летње сезоне још је оштрија.


Тако камиони од 1. марта до 1. јула не могу пролазити кроз Мађарску викендом од 22х суботом до 22х недељом, док се од 1. јула тај период продужава и транзитирање камиона није могуће од 8:00 сати у суботу до 22х у недељу.


"Управа царина је у процесу увођења електронског система за праћење товара, тзв. локатора, па овом приликом обавешатавамо јавност да постављање тих уређаја ни на који начин не продужава поступак на граници, већ најчешће узрок таквог стања - одлука царинских администрација суседних земаља", напомиње се у саопштењу.