СУКОБИ у Јеврејској заједници се настављају, а два руководства Јеврејске општине Београд (ЈОБ) - званично, на челу са Данилом Медићем, и привремено, иза ког је стао рабин Исак Асиел, одржали су у среду одвојене конференције за новинаре. Медић је најавио смену београдског рабина, а привремена управа - изборну скупштину за 17. март.

- Рабин није као патријарх, није вођа јеврејске заједнице. Нашу заједницу воде цивили, и то волонтерски. Он је запослено лице и може добити отказ. И сигурно ће га добити јер је изашао из оквира свог посла. Уместо да буде медијатор, он свађа Јеврејску заједницу - каже Медић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Парада у сећање на отпор агресору

Плата Ненада Асића, алиас Исака Асиела износи 3.000 евра, па ипак и себе и породицу храни у кухињи намењеној сиромашнима, оптужио га је Аврам Израел, потпредседник ЈОБ. На душу му се ставља и то "што прикрива злоупотребу буџетских 950.000 евра", које заједница добија по Закону о отклањању последица Холокауста. Одбор за надзор Владе утврдио је да је руководство Савеза, на челу са Робертом Сабадошем, 49 милиона динара противзаконито уложило у инвестициони фонд, као и да није исплаћивало пун износ онима који су преживели Холокауст.

Асиелу замерају и то што је превео у јудаизам, између осталих, Мирољуба Петровића, осумњиченог за надрилекарство.

Медић је додао и да је под рабиновим утицајем група незадовољника упала у ЈОБ и насилно заузела просторије, пре тога организовавши нелегитимну скупштину, иако је званична била заказана за 3. март. За привременог председника ЈОБ изабран је Дубравко Ваић, за ког Александар Нећак, некадашњи председник Савеза, тврди да се повукао. Привремено руководство сада води Бране Поповић.

- На нашој страни је већина Јеврејске заједнице, шест јеврејских општина - рекао је рабин Исак Асиел, на другој конференцији за новинаре, и објаснио да је одлучио да о дешавањима јавно проговори након прошлог 30. јула, када га је неко погодио из ваздушне пушке у руку.

Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина, за ког Медићево руководство тврди да је смењен, главни извор проблема види у томе што јеврејске општине Београд, Кикинда, Земун и Приштина нису доставиле извештаје о трошењу буџетског новца. Зато је, каже, Извршни одбор Савеза одлучио да им не пребацује новац до даљег. После тога је настао "клинч".

- Паре које смо добили из буџета су крваве паре и не смеју да се троше у личне сврхе. Медићево руководство је злоупотребило положај и новац. И поред свих добијених пара, ЈОБ дугује 200.000 евра, па ми треба да плаћамо дугове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Адвокатска комора: Крајновићу забранили рад


СЕКА САБЛИЋ: НЕСТАЛО ПОВЕРЕЊЕ

ПОЗНАТА глумица Јелисавета Сека Саблић, дугогодишња чланица ЈОБ, овога пута је на страни привременог руководства, на челу са рабином:

- Јеврејска заједница била је место где су се људи окупљали и имали поверења једни у друге. Заједница се издржавала од донација и чланарина. А онда се појавио феудалац, моћник... Он и његови људи искључују неистомишљенике, кажњавају их, прете и све раде нетранспарентно.