Изградња нове зграде Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2" почеће у другој половини априла, најавио је у четвртак директор Милован Бојић.

Бојић је, на дружењу са ветеранском секцијом ФК Црвена звезда у Институту "Дедиње", поручио да ће крајем следећег месеца започети радови.

"У другој половини априла почињемо радове на изградњи "Дедиња 2". Два Института биће повезани повезани функционално. Србија ће за највише годину и по дана добити национални Институт за срце и крвне путеве, који ће радити оно што нико не ради у нашој медицини. Моћи ћемо квалитетно да помогнемо Србији и целој региону", рекао је Бојић.

Према његовим речима, биће реновирано и "Дедиње", без обзира што је једно од најчистијих у Европи.

"У овако уском простору све што радимо је као да смо ванземаљци. Невероватно је колико смо решили људских судбина. По броју урађених операција, више него сви центри заједно у земљи, дужини лежања и оцени пацијената ми смо између шестог и седмог места у Европи", навео је Бојић.

Прочитајте још - Грудну аорту "поправљају" једним захватом


Он је испричао и да је још, током 1995. године хтео да се изгради "Дедиње 2", али је додао да то тада и није било баш право време, јер су Србији биле наметнуте санкције.

"Србија је и данас у врху по умирању од болести срца и крвних судова. Тада сам поднео захтев надогради "Дедиње 2", али је Влада Србије одбила предлог због живих ломова унутар здрвственог систама. Ипак, нисам се мирио са тиме, рекао сам да желим да урадим трансплатацију јетре, срца и панкреаса, па су ми претили да ће ме искључити из лекарске професије", рекао је.

Објаснио је да је пре школовања својим тимом у Немачкој и САД анатомију јестре и срца учио на свињама.

Бојић је открио је чак бесправно ширио Институт и да је због тога морао да објашњава државним званичницима ситуацију.

"Две године касније (1997. прим. аут) добили смо грађевинску парцелу и још тада сам сам ископао рупу и дао јој име Бојићева рупа. Судбина је хтела да се вратим код ње и започнемо градњу", закључио је Бојић.

"Дедиње 2" простираће се на скоро 15.000 квадратних метара,а процењена вредност радова је 18,9 милиона евра.