ПРЕМА новом правилнику о имунизацији, ради заштите од хуманог папилома вируса (ХПВ), од априла ће бити препоручена вакцина за девојчице и дечаке. То би у перспективи требало да промени црну статистику са којом је у понедељак у Србији обележен Међународни дан борбе против ХПВ, као једног од главних узрочника рака грлића материце. Са 1.600 нових случајева годишње смо међу водећим земљама у Европи по броју оболелих, а са 600 смртних исхода годишње на трећем месту по смртности од ове болести, одмах иза Молдавије и Литваније.

Прочитајте још: РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ: Умиру од излечиве болести

То значи да се рак грлића материце у Србији сваког дана открије код пет жена, а две изгубе битку са овом болешћу. Учесталост оболевања, а самим тим и умирања, може да се смањи превенцијом ХПВ инфекција, односно вакцинацијом пре ступања у сексуалне односе, а касније редовним гинеколошким прегледима.

Вакцина против ХПВ у свету је у примени дуже од 10 година. Имунолог др Срђа Јанковић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже да је вакцина делотворна у спречавању преканцерозних промена и може да спречи настанак рака грлића материце.

- Рак грлића материце настаје споро и ефекат на смањење учесталости тог обољења настаје током више година и деценија након увођења вакцине, али тамо где је вакцина уведена већ је драстично смањено оболевање - каже Јанковић.

Прочитајте још:Наше жене коси рак, а вакцина постоји

ПОЧИЊЕ ЕДУКАЦИЈА

НА предлог удружења "Родитељ", основана је Национална иницијатива "Стоп раку грлића материце", коју чине представници министарстава, Института "Др Милан Јовановић Батут", гинеколози и имунолози, представници удружења пацијената. Циљ Иницијативе је да се едукује становништво о значају имунизације и превентивних прегледа, како би се смањила стопа смртности од рака грлића материце.