ИЗВИЊАВАМ се пријатељима, Београђанима, својој породици и члановима јеврејске заједнице зато што сам непримерено реаговао на вербално насиље и спреман сам да сносим последице. Испровоцирале су ме увреде које сам доживео од младића који ме је назвао "фашистом" и псовао ми родитеље, посебно мајку. Пола моје породице убијено је у Холокаусту - рекао је за "Новости" Аврам Израел после туче са младићем који припада другој струји, у ходнику зграде Јеврејске општине Београд (ЈОБ), у Улици краља Петра.

Прочитајте још: Јеврејска општина осудила Трифуновића: Злочинци и жртве не могу у исти кош, нису исто Павелић и Иво Лола Рибар

Инцидент се догодио у ноћи између 27. и 28. фебруара, истог дана када је истекао рок за подношење пријава за враћање имовине по Закону о отклањању последица Холокауста. Заједно са снимком сукоба, на друштвеним мрежама су осванули коментари да је имовина враћена по овом закону разлог за свађу. Сукобљене стране оптужују једна другу за нетранспарентно трошење милионских износа. На једној страни нашли су се рабин Исак Асиел и Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина. На другој су Данило Медић, председник Јеврејске општине Београд, и Аврам Израел, потпредседник.

Прочитајте још: Јеврејска општина критикује заједницу: Савезу са деветоро запослених 200.000 евра

Прошле године прво је одржана ванредна скупштина, на којој је смењен Сабадош, који је ту смену прогласио нелегалном, а суд ће одлучити да ли је председник он или новоизабрани Игор Гинсберг. У децембру је одржана друга ванредна скупштина, овога пута за ЈОБ, на којој су окупљени прогласили смену Данила Медића и избор Дубравка Влајића за председника. Ни после два месеца, Влајић није уписан у Регистар цркава и верских заједница.

Ситуација је кулминирала када су Влајићеве присталице заузеле просторије ЈОБ и забраниле Медићевом руководству да уђе. Аврам Израел тврди и да су залепили жваке у кључаонице синагоге, да не могу ни ту да уђу.


Аврам Израел

- Неовлашћен упад, преваром и на силу, и блокирање улаза у наше просторије прате изношење података о чланству, злоупотреба печата и меморандума, преузимање сервера и ометање електронских комуникација канцеларије Општине. На проширеној седници Већа, Извршног и Надзорног одбора ЈОБ, одржаној у згради синагоге, одлучено је да ћемо предузети сва легална средства - стоји у саопштењу ЈОБ на челу са Медићем. Одржавање Ванредне изборне скупштине са 3. померено је за 17. март.

Јеврејска општина Београд

Бране Поповић, члан другог руководства ЈОБ, које се тренутно налази у згради ЈОБ, објашњава разлоге "упада":

- Да бисмо избегли свађе и тучу 3. фебруара, привремено изабрано руководство легитимно је ушло у просторије, претходно пријавивши улазак полицији - каже Поповић.

СУМЊА НА ПРОНЕВЕРУ

- НАЖАЛОСТ, јесте све у парама. Чланство се побунило јер не знамо где иде новац добијен по Закону о отклањању последица Холокауста. Тражимо да финансијска полиција преиспита пословање од октобра 2017. - наглашава Поповић.

И Медићево руководство изнело је недавно сличне оптужбе на рачун Сабадоша, а могло се чути и да су ускраћене паре онима који су преживели Холокауст.