ПОКРЕТАЧИ иницијативе за утврђивање последица НАТО бомбардовања затражиће да координацију Међуресорним координациним телом (МКТ), основаним јуна 2018. са циљем да испита последице НАТО бомбардовања, уместо Министарства заштите животне средине преузму премијерка Ана Брнабић и њен тим, сазнају "Новости".

Прочитајте још: ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ: Последица НАТО бомбардовања пораст малигних болести код деце

Такву одлуку донела је група стручњака, на састанку у Друштву за борбу против рака, чији је предлог о потреби оснивања МКТ, упућен у јуну 2017, подржао председник Александар Вучић. Управо та подршка покренула је државне институције да реализују иницијативу стручњака - физичара, хемичара, биолога, лекара и припадника Војске Србије.

- Очигледан настали вакуум у координацији између потписника уговора о оснивању МКТ: министара животне средине, здравља, просвете и одбране, упућује на једино логично решење, а то је да председница Владе и њен кабинет преузму координацију уместо Министарства заштите животне средине - каже за "Новости" један од покретача иницијативе, члан Одбора САНУ "Човек и животна средина" др Зорка Вукмировић.

Прочитајте још: Италијани су нам дали документацију 300 сведока

На састанку у Друштву за борбу против рака, стручњаци су изразили незадовољство због кашњења почетка рада МКТ. Повод за окупљање је била двогодишњица расправе, коју су организовали Друштво физикохемичара Србије и Одбор САНУ "Човек и животна средина" о последицама НАТО бомбардовања, одакле је и кренула иницијатива о неопходности формирања МКТ, и припрема за обележавања 20 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ.

- Констатовано је да уговор о оснивању МКТ, потписан у Влади, 12. јуна 2018. године, нема правно дејство, јер није достављен Влади на усвајање - каже др Вукмировић. - Указано је и да је неопходно да се рационализују руководеће структуре МТК и број њихових чланова.

Наиме, у три целине МКТ укључено је готово 40 људи.

- Рад би се реализовао по приоритетним задацима, а били би ангажовани најкомпетентнији стручњаци и научници - објашњава др Вукмировић. - Руководећа структура би предложила критеријуме за прихватање предлога приоритених задатака, потребне финансије и динамику реализације. Надлежне стручне службе Владе би усклађивале ове предлоге са законима и достављале Влади за усвајање.

ТРЕБА УБРЗАТИ РАД

ДР Зорка Вукмировић (на слици) каже да покретачи иницијативе да се утврде последице НАТО бомбардовања очекују да председница Владе Ана Брнабић прихвати да координира МКТ у што краћем року.

- Уз то што верујемо у могућу ефикаснију организацију овог тела ако би њиме координирала премијерка, важно је и да почетак рада МКТ буде бар симболично на 20. годишњицу почетка НАТО агресије, 24. марта.