НАКОН инспекцијских налаза којима је, према наводима, представника Министарства рада, установљен низ неправилности у раду Дома за особе ометене у развоју у Трбуњу код Блаца, смењен је досадашњи директор ове установе Срђан Аничић. На место в. д. директора именована је др Драгијана Тијанић, запослена као психијатар у овом дому.

Прочитајте још:РОДИТЕЉИ МЛАДИЋА КОЈИ ЈЕ ПРЕМИНУО У ДОМУ ЗА ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ: Дрхтао је као да је сву ноћ провео напољу

Ни после готово недељу дана не стишава се бура око догађаја у овој установи из које је младић С. Ђ. (25) са хематомима и хипотермијом довезен у прокупачу болницу, где је и преминуо. Према речима директорке Опште болнице у Прокупљу др Сњежане Арсић, младић је стигао у тешком стању па није било шансе за реанимацију.

На телу младића биле су видљиве модрице, али ће налаз обдукције показати узрок смрти овог станара дома, где су за последњих месец дана преминула још два старија корисника. Иако су наводи мртвозорника указали да је у претходна два случаја реч о природној смрти, идентични симптоми изазвали су спекулације да су болести изазване неадекватним условима, пре свега хладноћом. Услови у овом дому постали су предмет истраге.


Прочитајте још:Тешко повређен штићеник у Дому за старије ометене у развоју


- Чекамо резултате обдукције, проверавамо видео-надзор, а ангажоваћемо и здравственог инспектора - истиче за наш лист Микица Миленковић, виши јавни тужилац из Прокупља.

Представници Министарства рада саопштили су да је инспекција и пре несреће утврдила низ неправилности у Дому и наложила да се оне отклоне, што директор није урадио.

Досадашњи директор потврдио је у уторак новинарима да је добио решење о смени, као и да "док не стигну резултати обдукције нема разговора.


НЕХУМАНИ УСЛОВИ

УЛАЗАК новинарима у установу није дозвољен, осим до канцеларије директора, али смо чули бројне спекулације о лошим условима. Први сусед дома, Милан Радојевић (43) тврди да су услови за боравак штићеника нехумани, да су корисници приморавани да се баве физичким пословима, као и да се повремено чују јауци штићеника.