НА Медицинском факултету Универзитета у Београду уводи се пет нових струковних мастер програма, и то за медицинске сестре, физиотерапеуте, санитарно-еколошке инжењере, анестетичаре и медицинско-лабораторијске технологе. Мастер струковне студије моћи ће да упише 20 студената по смеру, а студије ће коштати 160.000 динара.

Нове мастер студије трајаће две године. Тако ће медицинске сестре, физиотерапеути и анестетичари први пут имати петогодишње студије - три године високих струковних и две године мастера.

- Мастер струковне студије су настале из претходних струковних специјалистичких студија истих смерова са циљем да се одржи степен образовања другог нивоа по новом закону о високом образовању. Потреба за вишим степеном образовања проистиче из сталног и брзог напретка здравствене науке и праксе како би се брже и ефикасније интегрисала нова знања у медицинску праксу - каже за "Новости" професор Љубица Констаниновић, руководилац програма мастер струковних студија на Медицинском факултету у Београду.

Ове студије моћи ће да упишу полазници који су претходно стекли 180 ЕСПБ бодова кроз основно академско образовање и специјалистичке струковне студије из поља медицине.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Медицинске сестре - само одликаши


- Мастер струковне студије су у поступку акредитације и очекује се да ће упис бити следеће школске године - напомиње професорка Константиновић.

СЕСТРИНСТВО

Проректор Београдског универзитета Петар Булат, који је и професор Медицинског факултета, рекао је да овај факултет жели да развије програм сестринства. По његовим речима, постојећи програм сестринства није препознат, а кандидати показују слаб интерес.