Председник Србије Александар Вучић уручио је поводом данашњег празника, Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.


Председник јее доделио око 60 одликовања, а међу одликованима су појединци, институције или удружења у области културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије.ВУЧИЋ: ПОТРЕБНИ СУ НАМ ХРАБРОСТ И МУДРОСТ


Председник Србије Александар Вучић поручио на Сретење да су нам данас потребни храброст да не подлегнемо притисцима споља и одбранимо право народа на опстанак и мудрост да донесемо најбоље одлуке за будућност Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Srbija obeležava Dan državnosti


"Пред нашим друштвом и државом су и данас, као и пре 215 година, велики изазови а централне вредности којима се водимо су и данас - слобода, мир и равноправност и љубав према нашој Србији", поручио је Вучић на свечаности уручења одликовања.


Подсетио је да су на данашњи дан, пре 215 година, устаници кренули у бробу за слободу, предвођени вождом Карађорђем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Srbi u Sloveniji obeležili Dan državnostiФото: Ж. Кнежевић"Био је то почетак дугог и напорног пута са циљем се обезбеди слобода,мир, равносправност, али и изградња модерне и успешне српскле државе. У протеклих 215 година створили смо државу , резултати те државе су утолико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани а некад су покушавали и да нас униште - то су некада чинили били наши непријатељи, а некада смо у томе и само учествовали", рекао је он.Председник је доделио одликовање параолимпијки Борислави Перић Ранковић која је освојила је златну медаљу на Светском првенству у пара стоном тенису / Фото: Ж. Кнежевић


Давор Стефанек, освајач олимпијског злата у рвању и председник Спортског савеза Србије добио је одликовање / Фото: Ж. Кнежевић


Вучић је рекао да се вредности којима су устаници били вођени налазе и у првом Уставу од 1835. године, модерном, савременом, изузетном за то време, којим је укинут феудализам, гарантована слобода и зауздана апсолутистичка власт.Сребрном медаљом за храброст "Милош Обилић'" одликован је Милош Милошевић, припадник МУП-а, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства / Фото Танјуг


"Накратко, али и то је било довољно да се настави борба за модерну и слободну Србију и да се покаже свима у целом свету да сунце слободе снажно сија над нашом земљом. На том путу смо и данас, пред нашим друштвом и државом су велики изазови и данас су, као и тад, централне вредности - слобода, мир равноправност, и више од свега љубав према нашој Србији", каже председник Србије.


Одликована је и Бојана Борић Бресковић директорка Народног музеја у Београду / Фото ТанјугКако истиче, данас нам је више него икада потребна Карађорђева храброст, одлучност, али можда и више од тога Милошева памет и мудрост.


"Храброст да не подлегнемо бројним притисцима споља и одбранимо право на опстанак нашег народа и мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије", поручује Вучић.Слободан Ристановић писац и почасни председник Савеза удружења учесника омладинских радних акција примио је одликовање / Фото Танјуг


Својим радом лауреати највиших одликовања, несебичношћу, енергијом и пожртвовањем су неизмерно допринели да Србија остане привржена својим вредностима да буде бља, успешнија, срећнија и модернија, рекао је Вучић и додао да им због тога, у име грађана уручује одликовања.Председник је доделио одликовање бившем начелнику Генералштаба ВС Љубиши Диковићу / Фото Танјуг


"Посебно бих желео да захвалим иностраним лауреатима који су ширили углед Србије далеко ван нених граница, тиме су потврдили припадност истим циљевима култури и приврженост истим вредностима и с правом можемо рећи да су постали део нас", рекао је Вучић.


Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Науцно-технолоског парка Београд међу истакнутим лауреатима / Фото Танјуг


Он је истакао да су одликовања која данас лауреати примају награда и захвалност за њихова дела али и велика обавеза коју ће, уверен је, имати снаге да носе у будућности. Свим грађанима Србије честитам је празник, наше Сретење, уз поруку "Живела Србија!"


Председник је доделио одликовање израелском историчару Гидеону Грајфу / Фото Танјуг
БОРИСОВУ ОРДЕН НА ЛЕНТИ, БУГАРСКА ЋЕ УВЕК ПОДРЖАВАТИ СРБИЈУ


Поводом Сретења, дана државности и уставности Србије, председник Републике Александар Вучић одликовао је данас премијера Бугарске Бојка Борисова орденом Републике Србије на ленти за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између две земље.


Међу истакнутим лауреатима је естрадни уметник Предраг Живковић Тозовац / Фото Танјуг


На церемонији у Председништву Србије Борисов је грађанима Србије честитао празник и истакао да је ово велика част за њега.

"Честитам празник, да будете живи и здрави, да нас све Бог сачува као хришћане.


Хвала у име свих у Бугарској који су уложили напоре током председавања ЕУ и који верују да је Србија нераздвојни део Европе, као и да ће Србија ускоро постати члан Европске уније", рекао је Борисов.


Поручио је да жели да Србија, сусед Бугарске, буде део Европске уније и да заједно раде на инфраструктурним пројектима, гасним станицама и да развијају туризам и спорт.Александар Вучић је доделио одликовање Борису Бојковом / Фото ТанјугБорисов је истакао да ће две земље сарађивати убудуће.


"Ма колико да су тешке одлуке које треба да доносимо након ратова, верујем и видим да Србија иде правим путем. Највиша вредност је пријатељство и мир међу народима, управо смо такве вредности изградили са вама", поручио је Борисов.


Каже да ће Бугарска, као сусед Србије учинити све најбоље што може за Србију.


"Са Вучићем идемо путем пријатељства и реализације пројеката", истакао је бугарски премијер.


Међу истакнутим лауреатима је књижевник Радомир Андрић / Фото Танјуг


Свечаности у Председништву Србије присуствовали су министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Владан Вукосављевић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, као и премијер Бугарске Бојко Борисов, који је међу лауреатима.


Председник Вучић је Борисова одликовао Орденом Републике Србије на ленти.


Одликовање добија и и Ли Манчанг, бивши амбасадор Кине у Србији, а једним од највиших државних ордена постхумно ће бити одликован преминули академик Владета Јеротић, док ће Сретењски орден првог реда бити додељен и Народном музеју у Београду.


Одликовања примили Бојко Борисов и Милорад Додик / Фото ТанјугМеђу истакнутим лауреатима су и славни глумац Михаило Миша Јанкетић, познати хирург-гинеколог Милан Миленковић са института "Каролинска" у Стокхолму, који је први у Србији извршио операцију пресађивања материце, као и естрадни уметник Предраг живковић Тозовац.


Међу добитницима ордења је и Давор Штефанек, освајач олимпијског злата у рвању и председник Спортског савеза Србије.


Иначе, највише одликовање које додељује наша земља је Орден Републике Србије на огрлици (први степен), односно на ленти (други степен), која се уручују шефовима држава и влада страних држава.У орденском систему Србије је још пет ордена - Српске заставе, Карађорђеве звезде, Сретењски, Белог орла с мачевима и Орден заслуга за одбрану и безбедност. Држава ће заслужне појединце наградити и златним и сребрним медаљама за храброст "Милош Обилић" за заслуге и ревносну службу.


Сретење се као Дан државности и уставности Србије поново слави од 2002. године у спомен 15. фебруара 1804. године, када је почео Први српски устанак, а 1935. донет први устав земље.