ЧУВЕНА Војнића палата, прелепо здање у центру Суботице, проглашено за непокретно културно добро и споменик културе, ускоро ће бити враћено старим власницима. У питању су потомци племићке породице Лелбах, будући да је палата некада припадала Магдолни Војнић Бајшаи, удатој за Ђулу Лелбаха.

- За следећу недељу заказан је увиђај на лицу места, у улици Корзо 1, да би се утврдило да ли је било промена габарита објекта. Али, по свему судећи, део пословних простора требало би да буде враћен у натуралном облику - открива, за "Новости", Јасна Селаковић, директор Подручне јединице Агенције за реституцију у Новом Саду.

Војнића палата пројектована је 1893, у стилу француске ренесансе, са елементима цветне готике, за Мату Бајшаи Војнића, по пројекту Јаноша Јадличке из Будимпеште.

Према речима Селаковићеве, ово није једина некретнина коју Лелбахови траже назад. Они су поднели захтев и за враћање око 900 јутара пољопривредног земљишта (једно јутро одговара 0,575 хектара). Ова земља враћена је кроз четири решења, на територији општине Бачка Топола.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектара

- Када је реч о породици Војнић, подносиоци захтева потражују око 1.500 јутара пољопривредног земљишта у катастарским општинама Мали Београд и Горња Рогатица, на територији општине Бачка Топола. Налази вештака су стигли и биће им враћено земљиште у натуралном облику, будући да су парцеле у комасационом подручју - каже Селаковића.

Имовину траже и наследници племићке породице Фернбах. Иза Јаноша Балинта Фернбаха и његовог сина остали су каштел и 470 јутара пољопривредног земљишта у катастарским општинама Стара Моравица и Горња Рогатица. У Агенцији чекају налаз вештака, после чега ће бити одржана расправа и донето решење. Наследници траже и 520 јутара ораница у Сомбору које су припадале Карољу Фернбаху, као и кудељару и њиве у Апатину, који су остали иза Јозефа Фернбаха.

Чланови породице Војнић на коњским тркама у Београду Фото "Бајша.нет"

Породица Војнић, иначе, потиче из Далмације, а у Војводину се доселила у 17. веку. Њени чланови су се борили у аустријској војсци против Турака, због чега их је царица Марија Терезија наградила племићком титулом. Родоначелник лозе Иштван Војнић постаје главни тужилац у Суботици и уједно најбогатији и најугледнији човек у крају. Његови синови купили су половину Бајше и трећину Рогатице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЗА КАРАЂОРЂЕВИЋЕ: Добиће 500.000 евра уместо Белог двора


Фернбахови из Апатина, пореклом Немци из Баден-Виртемберга, били су једна од најбогатијих породица индустријалаца и трговаца житом у Аустроугарској. Крајем 19. и почетком 20. века имали су велике индустријске објекте и огромне комплексе земље у Бачкој, Банату и околини Сегедина. Браћа Јожеф, Јанош, Балинт, Антал и Карољ имали су и неколико двораца: Јожеф у околини Апатина (касније су га откупили Дунђерски), Балинтов је био летњиковац у Сонти, поред ког је изградио први зоолошки врт у овом делу Европе, и на Криваји, Антал је имао дворац у Темерину, а велики жупан Карољ у Алекси Шантићу, познат као Баба Пуста.


ВЛАСНИЦИ ЗОБНАТИЦЕ

ЛЕЛБАХОВИ су били велепоседници којима је, између осталог, заједно са Војнићима, припадала и чувена ергела Зобнатица. Јулије Лелбах био је признат узгајивач тркачких грла. Имао је око 300 ждребаца, и поред Шимона Војнића и Балинта Терлеија, основао је ергелу. Од њега је за потребе аграрне реформе одузето више од 760 катастарских јутара земље.