БЕОГРАД - Још док су мама и беба у породилишту родитељи ће моћи електронски да поднесу захтев за родитељски додатак, захваљујући наставку пројекта "Бебо добро дошла на свет".

У оквиру првог дела пројекта, родитељима је омогућено да у породилиштву упишу дете у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште, поднесу захтев за здравствену картицу, док је сада у другој фази пројекта услуга проширена и на родитељски додатак.

Премијерка Ана Брнабић каже да се на овоме неће зауставити и да ће трећа фаза пројекта бити повезивање са здравственим системом, да не морају да доносе уверење о вакцинацији, а приликом поласка у школу уверење о завршеном припремном програму.

Она је нагласила да се на тај начин штеди време родитељима и да су до сада морали да се обрате на шест, седам шалтера и да изгубе у прикупљању документације око седам сати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВА ПРАВИЛА: Прво вакцина, онда родитељски додатак

"Циљ Владе Србије је да буде сервис грађана и да укинемо бирокарске глупости. Због тога смо укинули Дирекцију за електрнску управу и направили централну Канцеларију за информационе техологије и е управу у оквиру Владе", рекла је премијерка.

Брнабић је подсетила да је пројекат "Бебо добро дошла на свет", један од првих који покренула еУправа. Родитељима ће сада, како је рекла, чим електронски поднесу захтев за родитељски додатак, стићи СМС порука којом их обавештавају да ће у року од 45 дана на њихов рачун "лећи" родитељски додатак.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да систем функционише у свим породилиштима у Србији и да се на тај начин остварују уштеде у времену и новцу. Он је нагласио да је здравству уведен информациони систем ИЗИС за заказивање прегледа код лекара, да је уведен Е рецепт и да су тако смањене гутжве у домовима здравља, а лекарима добили више времена да се посвете пацијентима, као и да ће се радити на увођењу електроншког картона.

Представљању друге фазе пројекта "Бебо добро дошла на свет", осим премијерке и министра здравља присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министарка задужена за демографију и популациону политику Склавица Ђукић Дејановић.