БЕОГРАД - Влада Србије саопштила је да је за 2019. годину обезбедила две милијарде динара за лечење оболелих од ретких болести.

У саопштењу након седнице Владе наведено је да ће та средства бити употребљена за лекове намењене лечењу пацијената који су већ на терапији, као и за лекове оболелих који започињу терапију средствима из буџета за која Републичка стручна комисија за ретке болести донесе одлуку да је лечење неопходно и приоритетно.

На данашњој седници усвојена је и пдлука о проглашењу 2019. за годину безбедности и здравља на раду, са циљем да се скрене посебна пажња на значај ове области, имајући у виду заједнички интерес послодаваца и запослених, као и целокупног друштва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ускоро терапија о трошку државе за две ретке болести

"Усвојеном одлуком акценат се ставља на укључивање јавности у унапређење културе превенције и сарадњу органа државне управе, репрезентативних синдиката и удружења послодаваца на даљем развоју социјалног дијалога у овој области", пише у саопштењу.

Влада Србије усвојила је и одлуку којом је родна кућа српског песника Владислава Петковића Диса у Заблаћу добила статус знаменитог места.