ОКО 250 кандидата за трансплантацију бубрега прошло је све припреме за овај захват у Центру за трансплантацију Клиничког центра Србије, а још толико пацијената је у припремној фази за ову интервенцију.

Директорка Клинике за нефрологију КЦС Марина Савин каже да се у овој установи надају да ће ове године урадити више од 30 трансплантација бубрега, како би се смањиле листе чекања за овај орган.

Центар за трансплантацију КЦС проширен је недавно новим Одељењем за трансплантацију бубрега, чији капацитет омогућава до осам трансплантација истовремено. Тренутно су у центру три примаоца кадаверичног бубрега, од донора у стању мождане смрти, од којих су два трансплантирана 20. јануара. - Одељење за трансплантацију бубрега располаже са 20 болесничких постеља и два хемодијализна места - каже за "Новости" др Савин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На трансплантацију бубрега чека 750 пацијената, а 39 срца

Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља, каже да ово министарство посебан акценат ставља на програм трансплантације.

- Када пацијенти дођу у ситуацију да друге врсте лечења не помажу, трансплантација је једини лек - каже Вицко.

У овом центру бубрег донора недавно је добио и Немања Ћулибрк (24), који је две године ишао на хемодијализу.

- Болест је откривена изненада - прича Немања. - После трансплантације сам добро, спремам се да наставим студије на Саобраћајном факултету у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Три жене у Србији чекају материцу


Нови закон о трансплантацији органа отвара простор за више кадаверичних трансплантација.

- Поред пресађивања органа донора у стању мождане смрти, планирали смо и да развијамо поново трансплантације бубрега са живих донора - каже др Савин.


ВЕЛИКА СТВАР ЗА СРБИЈУ

ОДЕЉЕЊЕМ за трансплантацију бубрега комплетиран је Центар за трансплантацију органа КЦС - каже директор Ургентног центра Марко Ерцеговац. - Ово је велика ствар за целу Србију. У КЦС се уради највише трансплантација бубрега, али се раде и трансплантације јетре, срца и рожњаче.