Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је у Бечу са генералним директором Завода за пензионо осигуање Аустрије (ПВА) Манфредом Андерлеом о даљем унапређењу сарадње у корист грађана две земље.

Ђорђевић је, у изјави Танjугу, рекао да Аустрија и Србија имају одлучну сарадњу, као и пензиони фондови две земље, али да увек постоји простор за даље унапређење. Указао је да је са саговорником разговарао о ономе што је већ започето, између осталих коришћењу наших рехабилитационих центара, као и размени података.

Према његовим речима средином године требало би да буде потписан нови споразум о размени података који ће, како објашњава, не само омогућити контролу, већ и можда омогућити веће пензије за наше грађане. "У интересу аустријских и наших грађана желимо да унапредимо сарадњу и искористимо све потенцијале које има Србија у овом тренутку", рекао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђорђевић: Влада жели да пензије расту више од цена и инфлације

Ђорђевић је указао да поред рехабилитационих центара који су у функцији у Србији имамо и 26 који то нису. "Презентовали смо на састанку све наше бање које нису у функцији са могучхношћу да заједно са Аустријом неке од њих ставимо у функцију", пренео је он.

Изразио је уверење да ће у овој години сигурно сарадња бити унапређена. Ђорђевић је указао да у Аустрији и Бечу живи можда највећа српска дијаспора у Европи и да је због тога веома битна сарадња и у области пензионог осигурања.

"За 27.195 корисника пензионог фонда који живе у Србији Аустрија плаћа пензије, а за неких 2.700 који живе у Аустрији плаћа Србија", објаснио је он. Људи када оду у пензију желе да време посвете себи а не административним стварима и управо је обавеза Аустрије и Србије да поједноставе ствари.