ПАРНИЦЕ покренуте пред Вишим судом у Лондону против Српске православне цркве због педофилије могле би да тешко оштете Епархију британско-скандинавску, али и да погоршају међународни положај Србије. Евентуална пресуда и захтев за обештећење угрозили би црквену имовину на територији Уједињеног Краљевства. Овакав исход и инсистирање да Патријаршија у Београду изврши судску пресуду, могао би да намакне још једну британску политичку омчу на врат државног врха Србије.

Тужбе које је у име шесторо жртава сексуалног насиља - двојице ђакона и чланова породица оштећених - лондонском суду поднео адвокат Младен Кесар темеље се на чињеници да за овај деликт нису одговорни починиоци лично, већ Српска црква као организација. Правни основ за надлежност суда у Лондону нађен је у факту да је СПЦ препозната и пред правним системом Велике Британије, будући да на простору ове државе има своју епархију.

Прочитајте још - На Сабору СПЦ смена двојице владика

Додатни разлог што ће се овај спор водити у Лондону је њихова процена да у Србији и Црној Гори правда не би била задовољена. Будући да ће се Црква парничити пред енглеским судом, произлази званични став британског правосуђа - да се објективна одговорност у овим случајевима не може утврдити пред судовима Србије и БиХ.

- Чињеница је да ће лондонски суд судити СПЦ као да је реч о домаћој верској заједници - каже саговорник "Новости" упућен у овај случај. - Патријаршија овај процес засада третира као ствар која се тиче само њене епархије која се простире у Великој Британији. Велики проблем, међутим, може да настане ако суд усвоји наводе тужбе и наложи новчано обештећење жртава. То ће се учинити простом блокадом епархијске имовине.

Овај случај, упркос званичној одвојености државе и Цркве у Србији, има и своју политичку ноту. Црквени поступак који се води против СПЦ у целини може да се прелије и на државни ниво, уколико обавезе из евентуалне осуђујуће пресуде британска амбасада буде користила као средство притиска на власти у Београду.

- Случајеви попут убиства браће Битићи или паљења америчке амбасаде у Београду 2004. године показује како правосудни случајеви и инсистирање на утврђивању кривице могу лако да постану и инструменти политичког притиска - објашњава саговорник "Новости".

Прочитајте још - Српска црква неће да призна расколнике

Тужба жртава сексуалног насиља против СПЦ већ дуже време се најављује, али њена прошлонедељна овера означила је и формални почетак спора. У њеном средишту су скандали који су везани за умировљеног епископа зворничко-тузланског Василија (Качавенду). Адвокат оштећених, међутим, у домаћој штампи најављује и ову могућност:


Качавенда

- Постојећи предмети не односе се на владику Пахомија, али није искључено да ћемо поднети и друге тужбе и укључити оне који тврде да их је злостављао - каже Кесар.

У Патријаршији СПЦ речено је за "Новости" да се лондонским спором посебно не баве, јер је он у надлежности Епархије британско-скандинавске.

- Црква је о случајевима који су предмет тужби већ дала свој суд и он је јавности добро познат - кажу у Патријаршији.

ЈАВНА РОЧИШТА

ЛОНДОНСКИ суд разматраће укупно шест тужби које су потписале жртве наводног злостављања свештеника СПЦ. Иако је формално свака поднета појединачно, са посебним доказима, није немогуће да све буду обједињене у јединствен предмет. Рочишта, која ће уследити у наредни месецима, биће јавна и на њих ће бити позван и правни заступник тужене стране.

БЕЗ УПОРИШТА ЗА УЦЕНЕ

ИАКО је тужена Црква у целини, пред лондонским судом утврђиваће се пре свега лична одговорност клирика СПЦ у немилим догађајима, уколико заиста постоје докази за то - сматра историчар и некадашњи координатор Међурелигијског савета Владе Србије Александар Раковић.

- Не верујем да овај поступак може да изазове било какве притиске према српској држави и Цркви, јер за то у утврђивању одговорности нема никаквог упоришта.