БЕОГРАД - Министарка правде Нела Кубуровић позвала је надлежне органе да испитају да ли у увредама на друштвеним мрежама упућеним женама има елемената кривичног дела.

Кубуровић је подсетила да смо све чешће сведоци различитих врста вербалних увреда и насилничког понашња појединих представника опозиције на рачун жена и да је битно да држава стане на пут таквом понашању и покаже да није земља насиља и женомрзаца.

"Доста смо радили у претходном периоду, нарочито Министарство правде, да обезбеди заштиту женама и деци од сваког вида насиља, па и вербалног", рекла је Кубуровић за ТВ Прва.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ ОПЕТ ВРЕЂА ЖЕНЕ: Псовке као политичка платформа

Подсетила је да је изменама кривичног закона омогућено да таква понашања буду санкционисана.

"Кривично законодавство треба да прати друштвене околности. Позивам надлежне органе да реагују, јер од њих највише зависи колико ће бити добра имплементација тих измена закона", нагласила је Кубуровић.

Оно што је битно, додала је министарка, да надлезни органи не праве разлику када је реч о починоцима таквих кривичних дела, било да су у питању јавне личности или обични грађани, већ да једнако поступе према свима и без дискиминације.

СУДСКИ ПОСТУПЦИ ТРАЈУ СВЕ КРАЋЕ

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да судски поступци трају све краће, што потврђује податак да је Србија данас десета земља по броју представки у Европском суду за људска права у Стразбуру, док је пре неколико година била међу првих пет.

"То показује да се нешто мења", рекла је Кубуровић, али и нагласила да дужина трајања судских поступака још није задовољавајућа. Говорећи о представкама које се налазе у Стразбуру, Кубуровић каже да највећи број њих неће бити узето у разматрање, зато што странке нису искористиле сва средства које им је домаће законодавство омогућило да убрзају своје поступке.

"Пре три године смо увели Закон о суђењу у разумном року који је омогућио странкама да утичу на убрзање поступака, али то није једни начин, јер смо велики део судеће материје изместили из судова и омогућли јавним бележницима и извршитељима да преузму једна део те материје", рекла је она за ТВ Прва.

Говорећи о имплементацији доживотне робије у кривични законик, Кубуровић је најавила да ће Министарство правде у наредних месец дана завршити рад на томе. "Овде није само реч о увођењу доживотне робије као најтеже кривичне санкције за најтежа кривична дела, која ће бити предвиђена пре свега за убиства деце, битно је да се ради на пооштравању казнене политике", навела је Кубуровић.

Уврђено је да постоји велики јаз између прописаних казни и судске политике, навела је Кубуровић, и истакла да тај јаз треба смањити. "Пракса треба да одговара друштвеним околностима и да управо она кривична дела која највише погађају наше друштво треба да буду строго кажњена. Такође, циљ је онемогућити даље вршење тих кривичниг дела и да делујете превентивно на сваког новог починоца", додала је Кубуровић. У том циљу, подсећа, пооштрене су казне за вишеструке повратнике које ће бити 50 или 70 одсто веће од прописане максималне.