ВОЈСКА Србије до 2021. године располагаће са чак 90 потпуно нових система наоружања и војне опреме. Већина овог арсенала, чак 76 средстава, биће из развоја домаће наменске индустрије. На овом списку су ракетно и ПВО наоружање, артиљеријска средства, дуге цеви, муниција, балистичка заштита, оптика и извиђачка средства...

Листа захтева стручних служби Министарства одбране и Генералштаба у години за нама скраћена је за чак 29 различитих система наоружања, муниције и војне опреме. То чини својеврсни рекорд, будући да је на терену опремања последњих деценија најуспешнија година била 2008, када су се оружане снаге поновиле са свега осам нових средстава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ Наша војска биће јача за 95 типова новог наоружања

- Развој сваког новог система дуг је процес, који траје и до 20 година. Имамо тежак задатак да опремимо Војску Србије тако да надокнади слабости које су се показале претходних година. Реч је о најмање 90 различитих система наоружања, колико су утврдили војни стручњаци - наводе у Министарству одбране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министар Вулин: У Војску Србије уведено 29 нових средстава наоружања и војне опреме у 2018. години

Министар одбране Александар Вулин не крије да Србија може истински да се ослони само на сопствене снаге.

- Само оно што сами осмислимо, развијемо и произведемо јесте истински наше. Све остало, па и кад долази од пријатељских или партнерских држава, подлеже политици, дипломатији и сложеним међународним односима - каже Вулин.

Самоходна хаубица „Нора“ која је уведена у ВС

Војнотехнички институт (ВТИ) у Жаркову недавно је промовисао више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу наше војске или се налазе у завршној фази испитивања. Посебно је значајан пакет намењен Ратном ваздухопловству Војске Србије. Поред модернизованог ракетног система ПВО "Куб-М", радара П-40, артиљеријско-ракетног система ПАСАРС-16, у њему је савремена опрема намењена авиону "орао", на чијој модернизацији се убрзано ради. Реч је о дигиталној инструмент-табли, навигацијском дисплеју и осталим уређајима који ће бити уграђени у старог јуришника. Ову опрему развија земунска компанија "Телеоптик жироскопи", којој је држава пре неколико година удахнула нови живот.

Премијеру пред лицем јавности недавно је добио и сет домаћег наоружања за хеликоптере Х145М - седмоцевни лансер за навођена ракетна зрна калибра 80 мм и контејнер са једноцевним митраљезом 12,7 милиметара.

Инжењерски "излазни" печат добили су борбено оклопно возило "Лазар-3", артиљеријски систем НОРА Б-52, модернизовани "Огањ - ЛРСВ", теренац "фап 2832"... Наше оружане снаге користиће већ за који месец и даљински управљиву платформу "Мали Милош", самозаштитни ометач, као и лепезу иновираних ракета, муниције и упаљача. Војници ВС, посебно они из снага за хитно реаговање, поновиће се и усавршеним личним арсеналом, као и пакетом заштитне балистичке опреме М-17.

Министар Вулин и начелник Генералштаба проверавају нову опрему у ВТИ

"КОШАВА" И "МОРАВА"

НАЈСАВРЕМЕНИЈИ производи домаће наменске индустрије, где важну улоги има и ВТИ у Жаркову, јесу - навођене ракете. Познати систем "Алас" развија приватна компанија "Едепро", а ВТИ ради на развоју сродних система "Кошава" и А-ДНД-18. Ове изузетно модерне ракете намењене су, пре свега, страним купцима, али због великог домета, изузетне прецизности и могућности навођења на циљ, на списку су жеља и наше војске. И ове ракете могу да се испаљују из вишецевног бацача модуларног система "Морава", који је интересантан и страним купцима.