ГОДИШЊИЦА убиства Оливера Ивановића обележена је у среду поменима у Храму Светог Саве у Београду, као и на месту његовог убиства у Косовској Митровици.

Помену у Београду присуствовали су, поред Оливерове супруге Милене Ивановић и сина Богдана, председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, министар Александар Вулин, као и велики број грађана.

Милена Ивановић рекла је да не жели да политизује трагедију која је задесила њену породицу, нити да тргује њоме.

- Оливер Ивановић живи и Оливер Ивановић ће живети све док живимо ми који смо га волели. Мени је драго што је данас било много људи који су желели да буду са нама, и да смо на овако миран и достојанствен начин обележили годишњицу убиства. Мислим да је ово једини исправан начин да се подсетимо на оно што се десило Оливеру и да покушамо да пронађемо одговоре на питање ко стоји иза овог гнусног злочина - рекла је Ивановићева.

Она је казала и да верује да ће овај случај бити решен и да ће се ускоро сазнати имена убица и налогодаваца убиства.


Прочитајте још - СМРТ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Годину дана без истине о убиству

Брат Мирослав и суграђани у Косовској Митровици

- Мом сину није лако, али му је данас било важно да дође у Храм, јер је ту долазио са оцем када су били у Београду - рекла је Милена Ивановић.

У Косовској Митровици, као и сваког месеца, на месту убиства окупили су се чланови породице Оливера Ивановића, његове страначке колеге, суграђани и пријатељи. Помену су присуствовали и његов дугогодишњи пријатељ и министар у Влади Србије Расим Љајић, као и представници политичких партија Срба са Kосова који су подржавали његову политику.


Фото Н. Скендерија

- Осим политичких говора и препуцавања Београда и Приштине уз посредство и надгледање међународне заједнице, ми и после годину дана немамо одговор на питање ко је убио Оливера Ивановића - рекла је Kсенија Божовић, потпредседница ГИ СДП. - Мук и тишина који су завладали после његовог убиства и данас су присутни на овим просторима.

Божовићева је рекла да је међународна заједница, као и првог дана, пала на испиту јер су амбасадори САД, Велике Британије и других земаља најпре потврдили долазак на помен, а затим отказали.ИМАМО САЗНАЊА

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у среду да српски органи имају одређене индиције у вези са убиством Ивановића. Како је истакао, реч је о сазнањима која се тичу кретања "одређених лица, њиховог појављивања на територији КиМ и каснијег одласка у једну земљу Западне Европе":

- Ми сада преко те земље покушавамо да дођемо до потврде наших сазнања - казао је Стефановић за телевизију Прва.ШЕТЊА ЗА ИВАНОВИЋА У БЕОГРАДУ

ПРВА годишњица смрти Ивановића обележена је и шетњом од платоа Филозофског факултета до Храма Светог Саве, који је организовала Иницијатива "1 од 5 милиона". За разлику од суботњих протеста, на којима је један од захтева откривање убица Ивановића, током ове шетње није било транспарената, пиштаљки, песме и буке, већ су окупљени грађани носили свеће, у помен преминулом Ивановићу. Окупљенима се најпре обратио глумац Бранислав Трифуновић, а на скупу су били и активисти Локалног фронта, учесници "Ибарског марша", који су пешке дошли из Краљева. Били су присутни и чланови Ивановићеве породице, али не и супруга Милена. Са разгласа на платоу испред Филозофског факултета су пуштане раније изјаве Ивановића.