ВРЕМЕ је поста, када се спремамо за дочек највећег и највеселијег празника - Божића. Смисао поста није само у избегавању мрсне хране, него, пре свега, у уздржавању од рђавих дела и чињењу добра другима и својим ближњима. Живимо у времену када је човек ужасно оптерећен бригом за себе и своју егзистенцију. Милиони људи остају без посла и наде у бољу будућност. Они којима је Бог дао више полажу велики испит - треба да обрате пажњу и помогну онима којима је живот тежак, па и претежак.

Поводом празника Христовог рођења овако за "Новости" говори епископ шабачки Лаврентије. Владика, који је по епископском стажу дугом пола века најстарији великодостојник Српске православне цркве, каже да је тешко време њега и његово свештенство подстакло на појачано деловање и већи рад. Њихов задатак, како напомиње, јесте да пруже утеху и ојачају наду, позивајући их на хришћанску солидарност и одговорност.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Владика дао парцелу за аутистичну децу

- Имућнији људи требало би да покажу висок степен хришћанске солидарности и бриге за ближње којима је помоћ потребна - каже владика Лаврентије, подсећајући да је "наше само оно што смо подарили другима". - Породица је данас у дубокој кризи, нарочито светиња брака. У току једне године, у шабачкој епархији, разведе се више од половине склопљених бракова! Подржавам акције у подизању "сигурних кућа" за злостављене жене и децу, али нема сигурније од добре породице.

Шабачки епископ указује да "бела куга" десеткује села ове епархије, где је, у прошлој години, било 1.600 више умрлих него рођених! Зато, како каже, позива друштвену заједницу да пружи већи подстицај рађању деце, а тај чин назива "херојским подвигом и жртвом у овом тешком времену". Хришћанска љубав, према речима овог великодостојника СПЦ, треба да буде усмерена, не само на човека, "већ и на његову животну средину".

- Слика амбијента у којем човек живи икона је његовог духовног лика. Уредност и чистоћа нашег тела и одела, спаваће и дневне собе, наших фасада, травњака и ограда, улица и тргова, шума и поља слика је нас самих, наше хришћанске душе, склада и поретка у њој. На екологији душе и духа почива екологија у природи - поручује владика


ВЕРОНАУКА БЕЗ ЗАМЕНА

ВЕРОНАУКА је неопходан предмет у модерном систему образовања и васпитања - истиче епископ Лаврентије и подсећа да њега не може заменити ниједан други школски предмет.

- Бога ништа не може заменити у човековом животу, па тако ни веронауку. Време без науке о Богу завело је наш народ у трагична беспућа са којих, данас, тешком муком тражимо излаз и спасење. Бирајући веронауку бирамо пут, јер је она најпоузданији компас и путоказ - напомиње шабачки владика.