МЕДИЦИНСКИМ сестрама и лекарима у Србији зараде би, мимо повећања од 12, односно 10 одсто, које важи од овог месеца, у току године додатно могле да “порасту” за од 5.950 до 12.724 динара. Допунског повећања од 15 одсто, како је најавио председник Александар Вучић, биће ако раст БДП буде већи од три одсто. Са овом новом повишицом, плата супспецијалисте, без дежурстава, била би 820 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трансплантацијом органа спасена 64 живота

То је још испод нивоа зарада лекара у Словенији или Хрватској, и прилично далеко од оптимистичног румунског сценарија, да основна плата лекара, без додатака, до 2020. године достигне 2.700 евра. Али рачуна се да би и за толико поправљен стандард медицинара у Србији смањио њихов одлив у иностранство.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Добила сам прилику да радим у Србији, и не планирам да идем

- О додатном повећању озбиљно се размишља као једној од мера да се сачува здравствени кадар - речено је, за “Новости”, у Министарству здравља. - Медицинске сестре нам одлазе у знатно већем броју него лекари. Размишља се о још једној стимулативној мери, да најбоље медицинске сестре добију посао одмах по завршетку средње школе.

Са највећом повишицом у јавном сектору, од 12 одсто, плата медицинске сестре у дому здравља за јануар биће 39.726, а на општим одељењима у болницама 41.360. Плата доктора опште медицине од овог месеца је 69.884, а супспецијалисте 84.828 динара.

Повећање од 10 одсто за лекаре и 12 одсто за медицинске сестре укалкулисано је у финансијски план РФЗО и тренутно нема простора за нову повишицу. Од око две милијарде евра, колико се у касу РФЗО годишње слије од доприноса за здравство по стопи од 10,3 одсто, већ се готово половина троши на плате 102.000 запослених у здравству.

- План председника Вучића је да, ако раст БДП премаши три одсто, предложи премијерки да се из суфицита определи додатна сума за повећање плата у здравству - кажу у Министарству здравља.

МИГРАЦИЈЕ СУ НЕИЗБЕЖНЕ МЕДИЦИНАРИ из Србије тренутно највише одлазе у Немачку, између осталог и због тога што немачки лекари и сестре мигрирају у САД. Иако има веће плате у здравству, суседна Хрватска, рецимо, има мањак лекара, па се у амбулантама на острвима лекарима нуди почетна плата од 1.500 евра.

Доктор Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије, каже, за “Новости”, да је то добра вест:

- Поред могућности стручног усавршавања, као и услова рада, плата, свакако, представља значајан фактор који ће мотивисати колеге да наставе да раде у Србији. Оно на чему ЛКС инсистира је положај лекара у нашем друштву. То подразумева подизање свести грађана о квалитету и преданости рада наших колега.

По одливу здравственог кадра Србија није изузетак. Сестре и лекари пропорционално мање одлазе из Србије него из Хрватске, Бугарске или Румуније. Председник Вучић рекао је да верује да ће прекретница бити просечна плата од 800 или 900 евра, “када ће људи престати да одлазе и почети да се враћају у Србију”. Чак 90 или 95 одсто медицинских радника, сматра министар здравља Златибор Лончар, неће напустити Србију ако им плата буде повећана 15 или 20 одсто.