Београђанка Долика Васовић (25) студије медицине завршила је са просечном оценом 9,93 и као један од најбољих дипломаца у јуну 2018. године је добила посао на Клиници за очне болести КЦС.

Шест месеци касније каже да је задовољна условима рада, да има могућост да учи од најбољих офталмолога у нашој земљи, не планира да оде у иностранство, већ своју будућност види у Србији.

За офталмологију се заинтересовала при крају факултета и знала је да ће то бити њен будући позив.

Још као студент била је на размени у Шведској и Немачкој, а затим је стигла и озбиљна понуда да оде у САД, тамо нострификује диплому и почне да ради.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ONI SU OSTALI U SRBIJI: Naši uspešni mladi ljudi koji grade svoju i budućnost zemlje

"Желела сам офталмологију, пре свега, а нисам била сигурна да ћу је тамо добити. То је био један од разлога зашто нисам отишла. Други разлог је и то што сам желела прво да покушам у својој земљи", појаснила је она.

Долика је једна од 100 најбољих дипломаца медицинских факултета који су на иницијативу Министарства здравља у јуну 2018. године добили посао у државним здравственим установама широм Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: VRAĆAJU SE IZ SVETA NAŠI VRHUNSKI STRUČNjACI: Znanjem pomažu svojoj zemlji

Крајем децембра још 60 младих медицинара са најбољим просеком оцена добило је уговоре о раду и та пракса ће се наставити и убудуће, на сваких шест месеци.

Долика је по завршетку средње школе одлучила да упише медицину и настави породичну традицију, иако су је родитељи замишљали у неким другим професионалним водама: отац је, каже, желео да упише ЕТФ, а мајка - неки уметнички факултет.

"Мама и тата су знали како је тешко завршити медицину и желели су да се бавим неким другим стварима. На њихову жалост, а на моју срећу, ја сам одлучила да на крају упишем медицину", прича млада докторка Васовић за Танјуг.

Факултет је завршила скоро са свим десетакама, добила је само једну деветку и то на првој години из предмета - Анатомија.

Кроз смех каже да испите није поништавала, али и да ниједан испит није пала.

Током студија није ни сањала да ће по завршетку факултета одмах добити жељену специјализацију и посао на Клиници о којој је као студент само маштала.

Признаје да на почетку факултета није била сигурна да ће офталмологија бити њен избор. Занимала се за неуронауке и радила је у Лабораторији за неурофизилогију, на Институту за физиологију.

По завршетку основних и мастер студија уписала је докторат и добила волонтерску специјализацију из офталмологије. Онда је у јуну уследио позив о коме машта и сања сваки млади лекар. Сто најбољих дипломаца свих медицинских факултета, а међу њима и Долика Васовић, посао је добило у здравственим установама широм Србије.

"Нисам очекивала да ћу добити посао, јер је Клиника за очне болести место о коме сви ми који волимо офталмологију маштамо. КЦС је терцијарна установа, најреферентнија у нашој земљи и сви ми који студирамо у Београду желимо да се ту запослимо једног дана", прича она.

Шест месеци касније, каже да јој се испунио сан, да има прилику да учи од најбољих стручњака који раде на Клиници за очне болести.

"Сви моји снови сада су у потпуности испуњени. Ја сам задовољна Клиником где радим и прилика која је мени указана је нешто што се не указује тако често, тога сам свесна", нагласила је она.

Задовољна је тренутном позицијом и не планира да напушта земљу и иде у иностранство да ради.

"Одлазићу у иностранство али само на усавршавање и трудити се да пренесем нова знања која ми овде немамо, како бисмо даље наставили да пружамо врхунску услугу", закључила је она.