КРАЉЕВСКА породица Карађорђевић има признанице, уговоре и друге доказе којима може да поткрепи свој захтев за повраћај Дворског комплекса на Дедињу, али их неће достављати на увид јавности док траје поступак, потврђено је за "Новости" у адвокатском тиму који заступа припаднике династије.

Како нам је речено, признанице се налазе у Архиву Југославије и Народној банци Србије, и на свакој од њих види се шта је плаћено новцем из дворске касе, а шта новцем из сефова краља Александра Ујединитеља, краљице Марије, кнеза Павла или кнегиње Олге. Све оно што је плаћено новцем из дворске касе, како сазнајемо, биће третирано као државна имовина и остаће држави, док ће Агенција за реституцију разматрати искључиво некретнине и покретности за које постоје докази да су их чланови породице Карађорђевић платили властитим новцем.

Прочитајте још - АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ ПОНУДИО ДОКАЗЕ: Држава да нам врати Бели двор!

Краљ Александар је за живота изградио Краљевски двор у оквиру комплекса на Дедињу, за себе и краљицу Марију, и започео градњу Белог двора за синове. Атентат у Марсељу, 1934. године, спречио га је да градњу и заврши, па је овај двор завршио кнез Павле и у њему живео са породицом до почетка рата. Његови наследници, кнегиња Јелисавета и кнез Александар, који је у међувремену преминуо, у поступку реституције тражили су покретности из Белог двора, за које тврде да их је купио њихов отац, иначе чувени колекционар уметнина и нумизматике.

У питању је вредан намештај, уља старих мајстора, попут Пусена или Рембранта, скупоцен порцелански сервис из Севра... Занимљиво је да се ове покретности налазе и на списку захтева осталих Карађорђевића.

Прочитајте још - Бели двор још чека власника, решење ни на видику

Агенција ће морати, како нам је потврђено у овој институцији, да утврди шта коме од наследника припада, уколико је то могуће и ако постоје докази. За све оно што не може бити враћено у натури, како за некретнине, тако и за покретности, максималан износ који по закону неко може да добије јесте укупно пола милиона евра.

То значи да ће престолонаследник максимално моћи да добије пола милиона као наследник краља Петра млађег, а исте максималне износе моћи ће да добију и наследници принца Томислава, као и принца Андреја.

Колико ће бити обештећење знаће се тек после налаза вештака, које ће Агенција ангажовати да процене Дворски комплекс и добра која се налазе у њему.

КНЕЖЕВЕ БЕЛЕШКЕ

КНЕЗ Павле је, према речима његове кћерке Јелисавете, пописивао све ствари које је куповао или отуђивао. Тако и данас постоји попис сребрнине коју је купио својим новцем и потврде о куповини слике Николе Пусена, као и сервиса из Севра, на аукцији у Паризу, код аукцијске куће "Шарпантје".

Постоје докази да је намесник купио и велику библиотеку пуну ретких књига у кожном повезу, у Лондону, од Марије, сестре војводе од Кента.