У ИМЕ свих грађана чија је имовина незаконито одузета као и имовина моје породице, хитно тражим правду, саопштио је у среду престолонаследник Александар Карађорђевић.

- Два двора у оквиру Дворског комплекса на Дедињу, Краљевски и Бели двор, као и сва остала имовина, укључујући и садржај сефа 555 у Народној банци, неспорно су приватна имовина краља Александра Првог. Те некретнине су купљене, грађене, одржаване и финансиране из личних средстава мог деде краља Александра, за шта имам апсолутне и необориве доказе - каже престолонаследник.


Прочитајте још:Бели двор још чека власника, решење ни на видику

Он додаје да је приватно власништво једно од основних људских права и темељ свих демократских и цивилизованих земаља. Како додаје, Србија је доживела многобројне неправде, и њен народ не заслужује још једну.

- Приватно власништво не може да се третира другачије у зависности од тога да ли је стечено у прошлости или садашњости, то су двоструки стандарди. Крајње је време да се сва питања власништва над украденом имовином реше одмах, коректно и без даљег одуговлачења. Има још много породица које захтевају правду и враћање имовине, а ја у име свих нас кажем да правда мора да превлада, и да ово питање мора да се реши одмах, на пријатељски и цивилизован начин.

Његова реакција уследила је после одлуке Управног суда да поништи решење Агенције за реституцију којим се одбија повраћај или обештећење дворског комплекса, одузетог после рата.

После смрти краља Александра Првог, оставинским решењем од 27. октобра 1938. године, сва његова имовина подељена је на три једнака дела између принчева Петра, Томислава и Андреја. Наследници Карађорђевића поднели су захтев за реституцију у јануару 2014. године, али је Агенција до сада одлучивала само о Дворском комплексу. Пошто је Управни суд поништио првобитно решење, из Агенције су најавили да ће, после вештачења дворова, донети решење о обештећењу.

Фото В. Данилов

- Пуних шест деценија навршило се од како је, 25. децембра 1958. године, Савезна народна скупштина ФНРЈ усвојила Закон о национализацији најамних зграда и грађевинског земљишта. Њиме је буквално преко ноћи престала да постоји приватна својина на свем грађевинском земљишту у целој бившој Југославији - каже Богдан Вељковић из “Мреже за реституцију”.

Колика је укупна вредност одузете имовине, не зна се. Само на општини Звездара преко ноћи је одузета својина од 43.000 појединаца. У Војводини је одузето 668.412 хектара њива од 87.000 власника. Део ове земље подељен је беземљашима, колонистима и аграрним интересентима, после чега је почела продаја. У “Мрежи за реституцију” приводе крају анализу погубних последица некадашње национализације, а највише злоупотреба било је са одузетим грађевинским земљиштем.


Прочитајте још:Александар Карађорђевић: Борићемо се за Бели двор, нећу одштету

БИВШИМ ВЛАСНИЦИМА 72 ОДСТО ДОБАРА

АГЕНЦИЈА за реституцију до сада је вратила бившим власницима, не рачунајући цркве и верске заједнице, као ни имовину жртава Холокауста без наследника, око 72 одсто тражене имовине за чији је повраћај било законског основа. Враћена су 4.522 пословна простора, 952 стана и 1.010 зградa, укупне површине 478.000 квадрата. Враћено је и око 347 хектара неизграђеног грађевинског земљишта, 39.000 хектара ораница и 5.000 хектарa шума.