УЗИМАЊЕ антибиотика из групе флуорохинолона, одобрених за лечење различитих бактеријских инфекција, код пацијената који трпе ризик од болести аорте готово двоструко повећава шансу за појаву анеуризме и дисекције, односно проширења и расцепа зида аорте, а најугроженије су старије особе. То је установљено епидемиолошким и претклиничким испитивањима, после којих су носиоци дозвола за ове лекове на нашем тржишту, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), здравственим радницима упутили обавештење са инструкцијама да о томе обавесте пацијенте и пријаве евентуална нежељена дејства на ове лекове.

Прочитајте још - Антибиотик ако мора

Лекови који садрже флуорохинолоне су ципрофлоксацин, левофлоксацин, офлоксацин, моксифлоксацин и норфлоксацин. На нашем тржишту 16 произвођача и дистрибутера има регистрације за укупно 28 препарата из ове групе, у различитим облицима и дозама.

- Код пацијената код којих постоји ризик од анеуризме и дисекције аорте, флуорохинолоне треба користити тек након пажљиве процене користи и ризика и након разматрања других терапијских опција - наводи се у упутству здравственим радницима. - Предиспозиција за настанак и развој анеуризме и дисекције аорте укључује анеуризматску болест у породици, ранију појаву анеуризме или дисекције аорте, Марфанов синдром, васкуларни облик Ехлерс-Данлосовог синдрома, Такајасуов артритис, артеритис џиновских ћелија артерија, Бехетову болест, хипертензију и атеросклерозу.

ПРЕМА ЕВРОПСКИМ ДИРЕКТИВАМА ОБАВЕШТЕЊЕ упућено лекарима у вези са применом флуорохинолона, како системском тако и инхалационом, уобичајена је процедура када се дође до нових сумњи или доказа везано за нежељене реакције на лек. АЛИМС у томе следи упутства Европске агенције за лекове (ЕМА). У тим упутствима наводи се и да су анеуризма и дисекција аорте ретки догађаји који се јављају код три до 30 на 100.000 људи годишње.

АЛИМС је лекарима препоручио да о томе обавесте пацијенте и упозоре их да у случају изненадног оштрог бола у абдомену, грудима или леђима затраже хитну медицинску помоћ. Проширење аорте, а нарочито ако дође до пуцања анеуризме, изразито је тешко, по живот опасно стање.

Прочитајте још - Пијемо 30 одсто мање антибиотика

- Код нас се анеуризма чак 10 пута чешће оперише у хитном стању него у развијеним земљама - рекао је за "Новости" професор др Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије. - У таквом стању живот пацијента је угрожен, а исход операције неизвестан.

Ова клиника има једну од најбољих серија у овој врсти хирургије, али и светски репрезентативан успех. На 1.000 оперисаних људи због пуцања трбушне аорте, према речима професора Давидовића, смртност је била један одсто.