Конзулат је отворен у присуству државног секретара Министарства спољних послова Србије Немање Стевановића и генералног секретара Владе Србије Новака Недића, у Бозману, Монтана.

Прочитајте још: Васојевићи хоће српски конзулат у Беранама


Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, Конзулат Србије у Монтани обухвата конзуларно подручје територије савезне државе Монтане и савезне државе Вашингтон, а на чело конзулата постављен је почасни конзул Роналд Баркл.

"Роналд Баркл је основао компаније Јукаипа 1986. године и познат је као један од најистакнутијих инвеститора у секторима малопродаје, дистрибуције, технологије, као и у индустрији забаве, спорта и угоститељства", наводи се у саопштењу министарства.

Баркл је, додају, био председник одбора и власник контролног дела акција бројних компанија - Soho House, Golden State Foods, Dominick''s, Fred Meyer, Ralphs and Food4Less.

Прочитајте још: У Лос Анђелесу отворен Конзулат Србије

Из министарства наводе да Баркл председава Баркл центром за међународне односе на Универзитету Калифорније (УЦЛА) и повереник је Картер центра, Националне урбане лиге, Задужбине Френк Лојд Рајта и АИДС пројекта за Лос Анђелес (АПЛА).

Оснивач је и председавајући фондацији Ralphs/Food4Less, као и фондације Fred Meyer.

Носилац је бројних признања и награда, укључујући награду "Мари Грин Мини Киркланд" ( Murray Green Meany Kirkland ) коју за допринос заједници додељује Америчка федерација рада и Конгрес индустријских организација AFL - CIO), награду за личност године Обласне федерације рада у Лос Анђелесу, награду "Џими Стјуарт" коју за личност године додељује Окружно удружење извиђача у Лос Анђелесу, као и награду за посвећеност животу АИДС пројекта за Лос Анђелес.

На церемонији свечаног отварања, државни секретар Немања Стевановић је, у име Министарства спољних послова Србије, поздравио присутне, указујући на значај отварања Конзулата Републике Србије у Монтани.