ТРИ мајке из Браничевског округа - Емина Младеновић из Куле, Слободанка Милошановић из Нереснице и Зоринка Марковић из Кучева, поднеле су Основном јавном тужилаштву кривичну пријаву против Н. Н. лица, због отмице своје деце из породилишта Опште болнице у Пожаревцу. Тужилаштво је наложило полицији да провери ове наводе.

Прочитајте још - Савет Европе о несталим бебама

Оне сумњају да су им деца отета и дата на усвајање, па зато траже од надлежних да им децу пронађу и да открију и казне виновнике њихове отмице.

Емина Младеновић родила је пре 27 година два дечака, жива и здрава, тежине 1.050 и 950 грама. Каже, цео њен случај пре и после порођаја одвијао се на сумњив начин.

Прочитајте још - КОМИСИЈА ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Родитељи хоће "златни глас"

- Моја трудноћа протицала је у најбољем реду. Међутим, кад сам била у седмом месецу, позвала ме је докторка која ми је водила трудноћу, па ме је у ординацији, уз две непознате жене у белим мантилима, испитивала од чега живим, да ли у породици има неких болести - прича Емина. - Није ме прегледала, већ је рекла да је уобичајено да жене у седмом месецу оду на одржавање трудноће и дала ми је упут за болницу.

ОБДУКЦИЈА У БЕОГРАДУ ЕМИНИ је речено да не може да види тела своје деце, јер су, наводно, послата на обдукцију у Београд. То је њој било чудно, јер обдукција може да се изврши и у болници у Пожаревцу. - Заиста је чудно да се ради обдукција, а у протоколу је наведено да се ради о киретажи - каже Павловић.

Пошто се јавила лекару у болници, Емину су послали на одељење.

- Сестра ме је увела, не у породилиште, већ на гинекологију. Прикључила ми је инфузију, после које су почели несносни болови. Кренуо је порођај - прича Емина.

Од тада је са њом била само сестра, која јој је рекла да нема дежурног доктора. Тад се родио први дечак, у стабилном стању. Емина га је видела, а онда га је сестра изнела из собе. После шест минута, потпуно сама у соби, Емина је родила и другог дечака. Након тога стигла је сестра, која јој је рекла да ће оба дечака бити у инкубатору. Ујутру је питала где су јој деца, али нико није знао да јој каже.

- Лекар је назвао моје родитеље и мужа и рекао им да је наша кућа сада завијена у црно, да су деца преминула. Рекао је и да ником не причају, да се ја не бих потресала - каже Емина.

Највећа сумња код ње се створила кад је видела да је у болничком протоколу заведено да није родила двоје деце, већ да је над њом обављена киретажа.

ПОДРШКА УДРУЖЕЊА СВЕ три мајке у својој борби имају подршку удружења "За истину и правду о бебама", које предводи Радиша Павловић. Он сматра да оне нису једине са подручја Браничевског округа које су у породилишту остале без своје деце. - Јављају нам се и друге мајке и свима ћемо помоћи у њиховом мукотрпном трагању за децом. Ми нећемо стати све док се не утврди коначна истина, а кривци открију и казне - поручио је Павловић.

Слободанка Милошановић породила се 21. новембра 1972. године и родила девојчицу тешку два и по килограма.

- Нису ми неколико дана дали да је дојим јер, наводно, има жутицу. Тад сам рекла да хоћу на свој потпис да изађем и да дете водим на лечење у Београд. Они су се са тим сагласили, али ујутру, кад је требало да идем, рекли су ми да је дете преминуло. Нити су ми рекли где је однето и сахрањено, нити сам добила отпусну листу. У јануару 2015. године супруг и ја смо отишли код матичара умрлих да нам изда умрлицу, али он је рекао да дете није код њега заведено, већ да одемо код матичара рођених. Тако смо и урадили и добили крштеницу, што значи да нам је ћерка жива - прича узнемирена Слободанка.

Потресна је прича и треће жене, Зоринке Марковић, која је 6. септембра 1999. године родила здраву девојчицу.

- Тад сам доживела клиничку смрт и кад сам се пробудили, рекли су да ми је дете преминуло. Каснијим трагањем утврдила сам да дете има држављанство и матични број, а недавно нам је стигао и позив за гласање за њу, на име Елена Видановић, што је презиме њеног оца, мог невенчаног супруга - каже Зоринка.

После мукотрпне борбе, Зоринка је успела да нађе девојку која живи у Београду, а за коју верује да је њена ћерка. Успела је да оствари и комуникацију са њом, али је онемогућена да обави проверу ДНК, јер, како каже, у томе је кочи држава. Не тврди, каже, да је то њена ћерка, али тражи ДНК анализу.