АРАНЂЕЛОВАЦ се дигао на ноге! Смрт петнаестогодишње С. С. ујединила је овај град. Убила ју је таблета екстазија, а њени суграђани решили су да стану на пут локалним дилерима. Од надлежних траже да зауставе продају наркотика, као и да похапсе троваче деце. Више од 1.000 житеља изашло је У понедељак вече у прву протестну шетњу, носећи пароле "Не окрећи главу, реци не".

Грађани су, наводно, списак са именима 20 дилера предали полицији у Београду. Окупљени у Групу "Аранђеловчани и Аранђеловчанке" спремили су листу захтева за председника Општине.

- Тражимо да се оформи радно тело за борбу против наркоманије у ком ће бити представници полиције, здравства, судства, центра за социјални рад, школа, грађана и локалне самоуправе - каже Иван Р. Ивановић, један од организатора протеста. - Посао ће му бити да се бави едукацијом, превентивом, али и евиденцијом случајева наркоманије и откривањем дилера. Захтевамо да више полицајаца буде у школама, али и у граду, да деца у средњим школама добију тестове на дрогу...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТУГА У АРАНЂЕЛОВЦУ: Девојчицу убио један екстази са журке

Нове протесте најављују за две недеље, ако захтеви не буду испуњени.

- Смрт девојчице прелила је чашу и више нећемо жмурити - каже наш саговорник. - Хоћемо да се проблем дроге, наркоманије решава из свих углова. Не прихватамо да полиција у овако малом граду не зна ко дилује дрогу док је деца за неколико стотина динара олако купују.

Мирну, али пркосну и одлучну, грађанску иницијативу, поздравила је цела Србија. У жамору родитеља, деце, комшија, бака, дека, који су шетали главном аранђеловачком улицом, чуло се да је тај скуп био тек неми крик над судбином девојчице која је умрла јер су посустали сви - породица, школа, институције државе, друштво...


Према речима Бојана Радовића, председника Општине Аранђеловац, подржаће сваки начин борбе против дроге и наркоманије. Како каже, Општина је обезбедила видео-надзор у свим школама, као једну од мера, а намерава да обезбеди и бесплатне школе спорта за децу.

- Као родитељ и просветни радник подржавам иницијативу и делим забринутост грађана и жалост јер се угасио један млади живот - каже Радовић. - Имам поверења у институције и мислим да се овој пошасти може стати на крај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грађани МУП-у дали списак аранђеловачких дилера 

Како смо незванично сазнали, после трагедије, локали и у којима се продавала дрога пусти су, а локални дилери су преплашени у ишчекивању полицијске реакције.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРИЈАВУ КРИМИНАЛА

ПУТЕМ апликације за мобилни телефон "Крајм стоперс", која почиње да ради од децембра, грађани ће моћи анонимно да пријављују починиоце кривичних дела. Ако се послата информација или слика покажу тачним, следи награда од око 100.000 динара. "Крајм стоперс" је апликација која у Америци постоји 40 година.