У ЦЕНТРУ за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, у петак су свечано промовисани дипломци Криминалистичко-полицијске академије, њих 47 и 107 полазника 16. класе ЦОПО.

Прочитајте још: Стефановић: Нови систем плата треба да реши интерне неправде

Небојша Стефановић, министар полиције и потпредседник Владе Србије, рекао је да је свечана промоција посебан дан за све њих, јер праве прве кораке у полицији, што је значајно за нашу земљу. Истичући да је полицијски посао тежак, ризичан и сложен, али и леп, Стефановић је казао да су полицајци добили прилику да виде захвалност људи којима су помогли.

- Ово је посао где не видите резултате за десет, 15 година, већ у истој секунди – рекао је министар полиције, подсећајући на подвиг двојице младих колега из Београда. - Као млади стажисти, на улици су видели да је разбојник жени стргао ланчић са врата. Ухватили су га, позвали колеге и за три минута је случај решен. Показали су да имамо разлога да верујемо у полицију.


Прочитајте још:Нови закон зауставља хулигане?

По његовим речима, уз подршку Владе Србије и председника, за младе полицајце морају да се обезбеде станови по повољним условима, набављају се нове униформе, добра возила и нова опрема.

- Услови морају да се унапређују и да се полицајци осете као елита овог друштва – истакао је Стефановић. - Јер, ризикују свој живот, а без сигурности и безбедности нема снажне земље, напретка, инвестиција.

Захваљујући генерацијама у строју, министар полиције је рекао да види да умеју да покажу знање стечено на Полицијској академији и ЦОПО-у и додао да без знања и сталног напредовања нема ефикасне полиције.Пројекат „безбедност у школама“, намењен ђацима првог, четвртог и шестог разреда је, по Стефановићевим речима добро је прихваћен, и у њега је укључено 2.500 полицајаца.

- Децу уче како да побегну од зла дроге, како да буду безбедни на интернету и у саобраћају и да се понашају у ванредним ситуацијама – предочио је министар полиције. - Полицајци и ватрогасци су међу ђацима постали омиљени.

НАГРАЂЕНИ

НАЈБОЉИ студенти и полазници у петак су награђени књигама. Игор Чукић најбољи допломац и Владимир Живић, први међу полазницима ЦОПО, на поклон су добили „Владари Србије, 11 векова државотворности“, другорангирани Анђелка Раковић и Велимир Мишулић су добили „Благо Србије културноисторијска баштина“, док су трећенаграђеним Николи Пантелићу и Николи Станковићу уручене књиге „Чудесна Србија“.