ЈЕДНО предузеће у Србији моћи ће да запосли уз посредовање агенције чак 30 одсто радника, што значи да ће део њихове зараде ићи, уместо у џепове запослених, посредницима. Ово је једна од одредаба Закона о запошљавању на лизинг, са којом нису сагласни синдикати, јер сматрају да ће се на тај начин повећати број радника који раде на привременим и повременим пословима. На овај начин ће се, по мишљењу синдикалаца, институционализовати експлоатација радника.

Душко Вуковић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије, каже, за "Новости", да текст Нацрта закона не задовољава основне ставове синдиката који су изражени током рада у радној групи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Потписан Протокол о спровођењу Споразума о запошљавању држављана Србије у Словенији

- Суштина је да ће се на овај начин легализовати и омасовити запошљавање радника преко одређених институција и то само на привременим и повременим пословима - каже наш саговорник. - Такав статус уз законске одредбе може да се одржи унедоглед. У тексту стоји да ће број запослених на лизинг бити ограничен на 10 одсто радника у фирми, али у одређеним околностима он може да буде чак 30 процената, уз одобрење Министарства за рад. Таква одредба је недопустива.

Вуковић наводи да нигде није наведено које су то околности. Камен спотицања је и финансијска гаранција коју мора да приложи онај ко жели да се бави посредовањем у запошљавању. Примера ради, код Словенаца она износи 50.000 евра, а творци нашег закона беже од ове одредбе.

- Тражили смо да код нас она износи шест милиона динара, што није прихваћено - каже он. - Став надлежних је да се на тај начин дискриминишу они који немају довољно новца. Сматрамо да гаранција мора да постоји пошто се зараде и накнаде зараде исплаћују преко агенције.

ЛАКО ДАЈУ ОТКАЗ ВЕЋИНА великих компанија у Србији запошљава раднике посредством агенција. Њих радници, према речима Ранке Савић, не коштају много и лако им дају отказ.

За Ранку Савић, председницу Асоцијације слободних и независних синдиката Србије, недопустиво је да постоји могућност у закону да трећина радника може уз благослов министарства да ради на лизинг. Европски стандард је максимум 20 одсто од укупног броја радника у предузећу.

- Наша примедба је и што нови пропис не регулише рад омладинских и студентских задруга, које такође служе за посредовање приликом запошљавања - каже она. - Сада ће све агенције које не испуњавају законске услове да се пререгиструју, чиме ће се карикирати доношење закона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кинеска компанија стипендираће најбоље ИТ студенте

Савићева наводи да су изузете и агенције за обезбеђење и чишћење, које ће опет остати, иако су дужи низ година велики проблем.