НОВИ закон о спречавању насиља на спортским приредбама, за који ће посланици данас гласати, требало би да стави тачку на хаос на трибинама. Или се бар томе нада законодавац.

Да је време за тачку најбоље показује суморни биланс са српских стадиона. Према подацима Републичког завода за статистику, само у последње три године 317 навијача кривично је осуђено због насиља на утакмицама, а 47 је завршило иза решетака. Највећи број, чак 200, ипак је осуђен на условну казну, нешто мало њих на новчану или рад у јавном интересу... Можда је то један од разлога зашто досадашње мере државе нису дале резултата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Млади не верују политичким институцијама

Није помогло чак ни то што све више навијача добија забране присуствовања утакмицама. Прекршајни суд у престоници, по речима председника Милана Мариновића, прошле године је донео 21 меру забране, од чега две на две године, а остало на годину дана. У 2018. донео је 15 забрана, од чега три на две године.

- Забрана се односи само на одређене, а не на све спортске догађаје, па тако неко ко је добио забрану присуствовања нпр. Звездиним, може да присуствује Партизановим или Радовим утакмицама. Имали смо случај вође навијача Смедерева коме је забрањено присуствовање само Звездиним утакмицама, на којима је правио нереде - каже Мариновић.

ЗАБРАНА АЛКОХОЛА ЗАКОН забрањује и продају и конзумирање алкохола не само у објекту, већ и на удаљености од један километар ваздушном линијом од центра терена у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. У осталим местима раздаљина је до 300 метара.

По новом закону казну од милион до два милиона динара убудуће ће плаћати спортски савез, друштво или организација који не осигурају безбедно одржавање утакмице или не ангажују редарску службу. Име и презиме и ЈМБГ сваког навијача који купи улазницу клубови ће морати да доставе полицији. Организатор утакмице повећаног ризика мора да отвори капије, не више када жели, већ најкасније два сата пре почетка догађаја. Један навијач може да купи највише четири карте, уместо седам, као до сада.

Затвор од 30 до 60 дана, односно новчана казна од 50.000 до 150.000 динара, чека оне који физички нападну учеснике утакмице, уништавају имовину, уносе пиротехничка средства, алкохол или предмете којима могу нанети другима повреде, скривају идентитет шаловима, пале навијачке реквизите... О закон ће се огрешити и онај ко покуша да унесе или истакне обележја којима се вређају национална, верска, расна или друга осећања или изазива мржња.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Изложба Војске Србије у Новом Саду задивила Кинезе