СРПСКА православна црква не подржава замрзнути конфликт на Косову и Метохији и залаже се за наставак дијалога али, како је у среду саопштио са ванредног заседања, Свети архијерејски сабор СПЦ изражава забринутост да се "под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања дела КиМ из састава Србије".

Свети архијерејски сабор СПЦ поновио је да се суверенитет и интегрирет Србије на КиМ ни по коју цену не може довести под знак питања, и апеловао на државне представике да више пажње посвете изградњи државне и национане платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

- На тај начин би се чували основни интереси нашег народа и повратило би се поверење свих кључних друштвених фактора у земљи. Истовремено би требало радити и на изградњи поверења и разумевања са косовским Албанцима - наводе епископи, на челу са патријархом Иринејем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ АРХИЈЕРЕЈА СПЦ: Међу темама Сабора и раскол у православљу

За СПЦ КиМ никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи.

- За нас је питање КиМ, пре свега питање опстанка нашег свештенства, монаштва, верног народа и нарочито наших древних светиња без којих не бисмо били оно што јесмо . Обавеза Сабора и целе Цркве према КиМ је данас већа јер се земља налази пред све јачим међународним притисцима да се одрекне КиМ или да кроз директно признање или прећутном сагласношћу Косово добије столицу у УН.

Сабор СПЦ истиче да посебно забрињава то што се под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања ако не целог онда највећег и најважнијег дела КиМ из састава Србије и његово признавање као дела независног Косова или такозване велике Албаније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ВАНРЕДНИ САБОР СПЦ: Епископи сагласни о Украјини и Косову

Епископи су навели да би последице овакве одлуке биле трагичне за опстанак нашег народа и наших светиња јер би у том случају већина Срба остала без адекватне заштите и безбедности, због чега би били принуђени на исељаване са својих историјских простора.

На тај начин би дошло до брисања свих трагова српског историјског постојања. Идеја такозване поделе уноси велики немир и забринутост међу наше вернике и не ужива подршку највећег броја грађана Србије.

На дводневном јесењем сабору, који је завршен у среду, епископи су били јединствени у оцени да ниједна црква није подржала актуелне потезе Цариградске патријаршије и да је то што она чини "изазвало највећу кризу у последњих 1.000 година".

На "црквеној скупштини" прецизирани су начин и садржаји обележавања 800 година од аутокефалности СПЦ наредне године.


МИРАШ ТРАЖИ ПОМОЋ ДРЖАВЕ

САМОЗВАНИ митрополит неканонске Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Мираш Дедеић очекује од државе Црне Горе да, по угледу на Украјину, посредује у решавању, како каже, црквеног спора са СПЦ. Мираш тврди да је питање тзв. ЦПЦ једно од најважнијих у православном свету. Он сматра да православље, захваљујући васељенском патријарху Вартоломеју, доживљава препород.