Књига о идеалима, ентузијазму, емоцијама, спремности на жртву... Тако би се могло окарактерисати дело "Млада Босна" аутора проф. др Радослава Гаћиновића, чије је друго допуњено и измењено издање ових дана изашло из штампе.

Аутор каже да је допринос Младе Босне и њених чувених вођа историји и ослобађању српског народа од аустроугарског јарма у БиХ - немерљив.

- Одмах по настанку, Млада Босна и њени припадници су дали одговор на питање које су сами себи поставили - "Хоћемо ли да умремо у животу или да живимо у смрти?". Младобосанци су кроз своје активности пропагирали: филозофију национализма и демократских политичких доктрина, изграђивање националне свести, стварање култа националне енергије, рад на стварању модерне националне културе на основу уверења да је национална култура немогућа без националног друштва, а национално друштво без националне државе.

* За вашу књигу кажу и да је потребна како бисмо препознали "данашње Младе Босне, и данашње тлачитеље".

- Данас Срби немају таквих организација као што је била Млада Босна, али нажалост, имају све више, како ви кажете, тлачитеља. Српски тлачитељи су сви они који подржавају деценијско претварање споља наметнуте манифестације високопланетарне идеје слободе у њену карикатуру. Српски тлачитељи су сви они који и даље крше одредбе међународног права и докумената која су сами донели, отимајући Србији 10.887 квадратних километара територије и прећутно подржавајући разне врсте насиља над Србима на Балкану.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Promovisana knjiga „Mlada Bosna“

* Да ли се у БиХ, која има високог представника, препознаје време од пре једног века које је навело омладину да се организује у Младу Босну?

- Нема више оне БиХ с почетка 20. века, када су Срби и муслимани били јединствени по многим питањима. Данас муслимани у Федерацији имају споља наметнуте исламистичке шефове, што није добро и не води миру. Нема тамо више идеала, нема права нити правде. Има само међународног терора и насиља исламистичких група и организација, како би се на сваки могући начин разградио национални идентитет Срба у БиХ и укинула РС.

ПОШТОВАЊЕ ПРЕТКУ

* Владимир Гаћиновић, оснивач и идејни вођа Младе Босне, ваш је ближи предак. Каква су сећања породице на њега?

- Породица Гаћиновић се с највећим поштовањем односи према лику и делу свог славног претка Владимира. Његово дело нас у породици подсећа да су национално опредељење, професионализам, самокритичност, одговорност и велики осећај родољубља смисао постојања.