КО од нас сме да одустане од јаче Србије, од још боље Србије, Србије која изнад свега цени мир, труд, знање, упорност, која поштује старије и даје подршку младима, Србије која поштује различитости, која верује и брани принципе, верује у себе и помаже другима. Србије која је данас јача него што је била јуче, а слабија него што ће бити сутра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Спомен-соба Гвозденом пуку

Ово је поручила премијерка Ана Брнабић у петак у Прокупљу, где је одржана седница Владе Србије и откривен споменик чувеном "Гвозденом пуку", поводом обележавања стогодишњице ослобођења града након ратова од 1912. до 1918.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Век сећања на херојство Гвозденог пука

- Стати пред овај споменик, пред 1.300 мртвих и 6.500 рањених, пред историју, пред Србију за коју су се борили, за мене представља више од части и обавезе - казала је премијерка Србије. - То је тренутак покорности пред онима који су нас учинили непокоренима и научили правом значењу речи слобода.

Брнабићева је рекла да се слобода само једном осваја крвљу, челиком и славном смрћу, а да је после паметни народи цене, чувају и живе, улажу у њу, мир, свој труд, рад и знање, да би за будуће генерације слобода и мир били сигурни и вечни.

- Србија данас своју слободу брани сваким путем који изгради, фабриком, школом, болницом коју отвори, сваком бебом, младом особом која има разлог да остане. Немамо више права да се са било којом главом играмо. Потребне су нам, више него икада, не да гину, него да живе, да мисле, да верују, надају се, стварају, планирају, воле, гледају, сањају, и заслуже све оно што је, за њих, овај гвоздени, вечни пук, освојио - рекла је Брнабићева, након што је заједно са градоначелником Прокупља Александром Симовићем открила споменик уз интонирање песме "Тамо далеко".

Премијерка је рекла да смо кренули путем да од некадашњих непријатеља направимо пријатеље, што је и део нашег дуга према "Гвозденом пуку", којем су се непријатељи дивили.

Са церемоније у Прокупљу

Она је нагласила да је седница Владе у Прокупљу сигнал колико ће се у наредном периоду инвестирати у тај град и цео Топлички округ, и изразила наду да ће се у прву фазу градње Ауто-пута мира, од Ниша преко Приштине до Тиране и Драча, деоницу од Ниша до Плочника, кренути крајем наредне године.

Како је рекла, цео концепт Топличког краја ће се у потпуности изменити када будемо имали ауто-пут кроз тај део земље. Као други важан пројекат истакла је изградњу индустријске зоне, који је подржан од стране председника Александра Вучића, док је трећи пресељење Опште болнице у Дом здравља где је на располагању 30.000 квадрата простора, што ће утицати да Прокупље постане регионални центар.

- Хоћемо да ставимо Прокупље на мапу као регионални центар - поручила је Брнабићева.

Са седнице Владе Србије у Прокупљу

ДИВЉЕЊЕ САВЕЗНИКА

У ПРОКУПЉЕ су 1918. умарширале јединице Прве српске армије са војводом Петром Бојовићем на челу. У петак је откривен споменик Другом пешадијском пуку српске војске, познатијем по називу "Гвоздени", састављеном углавном од житеља Топлице и Јабланице, а који је учествовао у ратовима од 1912. до 1918. године. У историју је ушао због јунаштва којим је задивио и савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе.