Одлука Цариградске патријаршије да прихвати аутокефалност Украјинске цркве представља легализацију раскола и довешће до непоправљивих последица по православно хришћанство, изјавио је портпарол московског патријарха Кирила.

"Ово легализује раскол. Својим делима, Цариград је прешао црвену линију и катастрофално подрио јединство православља", рекао је портпарол Владимир Легојда.

Према његовим речима, Руска православна црква ће 15. октобра званично оценити потезе Цариградске патријарсије, која је саопстила да ће запоцети процес давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Moskva od Irineja ne očekuje čudo

Та одлука је саопстена након данас одрзаног редовног Синода, јавио је АП.

Из Цариградске патријарсије је саопстено да је укинута одлука из 1686. године, према којој је Кијевска митрополија предата Московској патријарсији. Цариградска патријарсија укидањем те одлуке полазе право на цркву у Украјини, јавио је Спутњик.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Irinej: Autokefaliju traže raskolnici, a ne Ukrajinska Pravoslavna crkva

Руски медији преносе и да је прес секретар патријарха Кирила да је та одлука легализација раскола и да представља катастрофалан потез којим је предена црвена линија.

Руска православна црква је фактицки "прекинула дипломатске односе" са Цариградском патријарсијом, наводи Спутњик.

Председник Украјине Петро Поросенко изјавио је да је Цариградски патријархат вец донео одлуку о додељивању аутокефалности Украјинској цркви.

"Одлука је већ донета", рекао је он новинарима у Кијеву, коментарисуци исход тродневног синода Цариградске цркве.

Према његовим рецима, то је питање украјинске безбедности, дрзавности и светске геополитике.

"То је пад трећег Рима", рекао је Порошенко и додао да це Украјина гарантовати верске слободе припадницима свих конфесија.