ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је на трећој конференцији Фондације "Тијана Јурић" посвећеној безбедности деце у Суботици, да радна група Министарства правде разматра иницијативу те фондације о увођењу доживотне казне затвора за најтежа кривична дела.

"Могу да вам потврдим да чланови радне групе Министарства правде тренутно врло активно раде на могућности да се овај предлог имплементира у наш кривично-правни систем. Очекујемо да у најскорије време радна група уз консултацију са стручном јавношћу изађе са конкретним и усаглашеним ставом поводом овог питања", рекла је Михајловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕДАЛИ ПОТПИСЕ ГРАЂАНА: Фондација Тијана Јурић тражи доживотни затвор за убиство детета, малолетника или труднице

Она је додала и да очекује да ће Влада и Скупштина Србије "чврсто подржати сваки предлог око којег се струка усагласи".

Фондације "Тијана Јурић" је скупила потписе више од 160.000 грађана за иницијативу да се за злочине против деце, малолетника, трудница и немоћних, уведе доживотна казна затвора.

ПОПОВИЋ ИВКОВИЋ: ВАЖНО ЈЕ ПРАВИТИ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ БЕЖАНјА ОД КУЋЕ И КРИВИЧНОГ ДЕЛА ОТМИЦЕ

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас да припадници полиције поступају одмах и хитно у свим случајевима нестанка деце.

Међутим, важно је правити разлику између бежања од куће због неслагања са родитељима, старатељима, због лоших оцена, љубави, бежања из социјалних установа и кривичног дела отмице. У јавности се често на погрешан начин то интерпретира и тако ствара потпуно лажна слика, па често имамо наслове како је нестало више стотина деце“ рекла је Поповић Ивковић.

Како је појаснила, ако говоримо о потенцијалном кривичном делу, полиција у сарадњи са тужилаштвом, одмах предузима све хитне мере које јој стоје на располагању.

Често уз сагласност родитеља или старатеља објављујемо фотографију несталог детета и користимо сва расположива средства јавног информисања, као и социјалних мрежа. Ми имамо, такорећи, наш „Амбер Алерт“. Важно је напоменути да су у Србији отмице деце веома, веома ретке, али се сви случајеви са посебном пажњом процењују, како би се утврдио непосредни ризик“ истакла је Поповић Ивковић.

Она је додала и да је „Амбер Алерт“ непрофитна организација која окупља око 20 европских земаља.