ПРОСВЕТНА инспекција почела је да контролише нелегална издвојена одељења факултета и високих школа. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је акција кренула из Пожаревца и Врања, те да ниједан крај неће бити поштеђен. Министарство просвете до сада је открило више од 50 "дивљих" одељења приватних и државних високошколских установа.

Има их, каже министар Шарчевић, и у шумарском дому на Златару.

- Доставили смо инспекцији списак са педесетак установа, али има их и више. Невероватно, али открили смо чак три државна дома која финансирамо а немају акредитацију за рад - изјавио је Шарчевић после јучерашње седнице Одбора за образовање, на којој су усвојени предлози измена Закона о високом образовању и Закона о регулисаним професијама. О њима ће данас расправљати посланици.

Изменама које је прихватио одбор "стари" студенти добиће рок од годину дана да дипломирају.

- Не постоји законски основ да се рок за завршетак студија продужи и првој генерацији "болоњаца" - објаснио је Шарчевић. - Као и пре две године, послаћу препоруку свим факултетима да им не наплате реупис и на тај начин да им продуже рок. Раније је препоруку послушало 80 одсто факултета. Нису само они којима је новац најважнији.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Шарчевић: Затворићу нелегалне факултете!

Измене закона предвиђају и признавање око хиљаду доктората који су стечени у установама које нису имале потребне сагласности за њихово издавање. Укупно 103 таква доктората, и то запослених у високом образовању, оспорила је Комисија за акредитацију.

Министар је рекао да је признавање доктората једини начин да се избегну многобројне тужбе које би уследиле.


АРСЕНИЈЕВИЋЕВ ДОКТОРАТ ОДЛИЧАН

МИНИСТАР Шарчевић је објаснио да је изменом закона предвиђено да у ситуацији да факултет упише студента на докторске студије пре завршених интегрисаних или мастер, докторат неће бити поништен. Повод за писање овог члана, каже, био је докторат сина бившег ректора из Крагујевца Небојше Арсенијевића.

- Грехота је за тог момка, али такав је био закон, предвиђао је поништавање таквог доктората. Докторат је поништен из правних разлога, али стручна анализа је показала да је то одличан рад. Он је изузетан студент из лекарске фамилије - рекао је Шарчевић.