У Србији почиње да се примењује поједностављена и дигитализована процедура царињења експресних пошиљака, најавили су данас представници Управе царина.

"Ускоро ће се око 80 одсто пошиљака пристиглих преко курирских оператора пуштати у слободан промет у року од сат времена по приспећу, што је до сада било незамисливо", рекао је помоћник директора и координатор Управе царина Веселин Милошевић на завршној радионици пројекта "Увођење поједностављеног поступка царињења експресних пошиљака".

Како је оценио, нов, у потпуности електронски начин царињења допринеће уштеди времена и трошкова за привреду и грађане и подстаћи спољну трговину и директне инвестиције.

На скупу је истакнуто да је брзина добијања пошиљки од изузетног значаја када су у питању пошиљке попут набавки компоненти за производњу, узорци, важни уговори или документа за пословање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Milijarde od dostave paketa "na ruke"

Пројекат "Увођење поједностављеног поступка царињења експресних пошиљака" реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Управом царина, Министарством финансија и Министарством трговине, туризма и телекомуникација.