Представници "Електромрежа Србије" уручили су 10 стипендија ученицима средњих електротехничких школа из четири града у Србији, у циљу унапређења образовања и помоћи младим људима који су одлучили да се професионално остваре у области енергетике.

Прочитајте још: Студенти Машинског факултета најбољи у свету у трци бродова

Реч је о школама "Никола Тесла" из Београда, Прва техничка школа из Крушевца, Техничка школа из Чачка и "Никола Тесла" из Ниша, а годишња стипендија износи 80.000 динара и предвиђа практичан рад са менторима у различитим организационим јединицама ЕМС.

Директорка ЕМС Јелена Матејић је, после потписивања уговора са ученицима о додели стипендија, поручила ђацима да је ово први корак у њиховој професионалној каријери, због чега је неопходно да искористе шансу на најбољи могући начин.

- Оно што ЕМС види као додатну вредност, осим чисте подршке која се даје у новчаном виду, јесте систем дуалног образовања који даје један велики плус. То је рад са ментором, односно припрема ових младих људи да остану у области електроенергетике - рекла је Матејићева.

Матејићева подсећа да, осим средњошколских стипендија, ЕМС додељује стипендије и универзитетима, односно универзитетској деци.

Прочитајте још: Теленор фондација обезбедила интерактивна наставна средства за децу

Директор ЕТШ "Никола Тесла" из Београда Бранко Суботић каже да је ЕМС велики партнер те школе и да се партнерство првенствено огледа у томе што ЕМС омогућава ђацима да у његовим објектима (постројењима, трафостаницама, диспечерском центру) практично утврде оно што су научили у учионицама.

Ученик крушевачке Прве техничке школе Алекса Палуровић каже да му неће значити толико финансијска помоћ од стипендије колико ће му значити практичан рад који ће имати у ЕМС.

- Практичан рад који немамо у школи овде ћемо добити, што ће нам пуно значити у даљем развоју и напредовању у струци - рекао је он.