Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић изјавила је данас да најновији Нацрт уставних амандмана у области правосуђа није уважио већину замерки Венецијанске комисије и да осим козметичких, не садржи суштинске промене.

"Када се појавио први нацрт уставних амандмана у априлу, ми смо изнели сугестије и позвали да се направи радна група која ће укључити стручњаке, првенствено професоре уставног права. То се није хтело и зато ме не изненађује што се суштински сада ништа није променио и што све примедбе и даље стоје", рекла је Бољевић за агенцију Бета.

Она је нагласила да је један од највећих проблема то што није решен однос три гране власти, јер се "судска власт не може ограничити законодавном и извршном влашћу, већ само законима".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kuburović: Očekujem da će vlada u septembru uputiti skupštini inicijativu za izmene Ustava

"Опет нису дефинисали шта је садржина судске власти, нису дефинисали гаранције судске независности - првенствено слободе изражавања и удруживања судија, нити су одредили материјалне гаранције", указала је Бољевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: REAKCIJE NA PLANIRANE IZMENE USTAVA: Primedbe na amandmane

Драгана Бољевић је оценила и да ништа није урађено да се унапреди положај Високог савета судства (ВСС), као најважнијег тела, већ је напротив повећан политички утицај.

"За разлику од садашњег Устава, ВСС више не обезбеђује положај судова и судија, већ само гарантује. Он не управља судским системом, већ само статусним положајем судија и исто тако неће преузети судски буџет, што је све у супротности са стратегијом и акционим планом о поглављу 23", прецизирала је она.

Додала је и да погледу састава ВСС није учињен напредак, јер није уважена ни једна од сугестија Венцијанске комисије које је та институција предложила с циљем да "једна половина чланова не буде група истомишљеника која је под утицаје владајуће већине".

Како је навела "јако је угрожено" начело непремостивости судија, јер предложеним амадманима судије остају без правног лека уколико буду привремено упућивани у друге судове по налогу председника суда.

Додала је да амандмани остављају могућност реизбора судија, осим оних у Врховном касационом суду.

Бољевић је казала да ће Друштово судија Србије данас позвати Владу Србије да организује дебату око уставних промена, као и Скупштину Србије да надлежни одбор формира радну групу у којој ће професори права имати могућност да изнесу своје мишљење.

"Наметањем Устава и лошом процедуром неће нико имати користи, то онемогућава дугорочан друштвени договор", рекла је Бољевић за агенцију Бета.

Министарство правде Србије објавило је јуче на својој интернет презентацији Нацрт уставних амандмана у области правосуђа, који су усклађивало са препорукама Венецијанске комисије.

Како је најављено, Министарство правде ће поводом новог нацрта организовати округли сто на којем ће стручној јавности представити амандмане, после чега ће текст Нацрта проследити Влади Србије у даљу процедуру.