БЕОГРАД - Мемоари јединог француског маршала и српског војводе Франше Д'Епереа откривају мисли које је записао у свом Ратном дневнику између 1918. и 1920. године, представљени су у амбасади Француске у Београду.

Унука маршала, грофица Клод де Сен Пјер рекла је да су речи које најбоље описују однос њеног деде према Србији "поштовање и велика храброст".

"Господин (Директор Балканолошког института Војислав) Павловић ме питао да ли могу да пронађем мемоаре мог деде са Источног фронта. Желела сам то да поделим са вама, јер то само показује поштовање и част коју је мој деда показао према вама", рекла је Сен Пјер.

Директор Балканолошког института САНУ Војислав Павловић рекао је да ће издавачка кућа Прометеј нову едицију "Српске војводе" започети мемоарима Д'Епереа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Француски сенатор: Желимо Србију што пре да видимо у ЕУ

"Овај драгоцени фронт ће опет привући пажњу читалаца", рекао је Павловић и додао да ће књига показати и односе међу савезницима и Д'Епереове погледе на српску војску.

"За Д'Епереа су Срби били храбри и дисциплиновани војници, а војвода Живојин Мишић строг и одмерен човек, који је на њега оставио највећи утисак", рекао је Павловић.

Фото Т.Ћирић
Амбасадор Француске Фредерик Мондолони рекао је да је ово прилика да се Србија и Француска сете "братства по оружју" у Првом светском рату и додао да би две земље понекада заборавиле колико су блиске.

"Да подвучемо да и данас наши војници стоје раме уз раме у мировним операцијама у Африци и Либану како би чували међународни мир и стабилност", рекао је амбасадор.

Фото Т.Ћирић

Мондолони је додао са ће Србија заузети посебно место 11. новембра на церемонији обележавања 100 година од краја Првог светског рата.

Промоцији су присуствовали министар одбране Србије Александар Вулин и председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић.