БЕОГРАД - Климатске промене су наша стварност и оне битно утичу на природу и све сегменте друштва, и имају значајан економски, социјални, здравствени утицај, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван, поводом почетка "Припрема извештаја према оквирној Конвенцији о промени климе".

Реализација Пројекта је почела на данашњем заједничком састанку Министарства и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) као носилаца Пројекта, уз учешће стручњака, представника државних и јавних институција, невладиних организација, и других заинтересованих страна.

"Климатске промене су на делу у Србији и на читавој Планети. Питања климатских промена су животна питања свих нас. Србија се, као и читав свет, бави ограничавањем емисије гасова са ефектом стаклене баште, и Министарство се крајње озбиљно посвећује овим питањима. У оквиру овог пројекта, реч је о изради Трећег националног извештаја и Другог ажурираног двогодишњег извештаја према Оквирној конвенцији УН о клими", нагласио је Триван.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Триван: Заштита животне средине приоритетно друштвено питање

Према његовим речима, упркос томе што Србија не емитује у значајној мери гасове са ефектом стаклене баште, наша земља је прва у региону и међу првим земљама у свету дефинисала планове и циљеве за смањење климатских промена и ублажавање њених последица.

"Србија је прокламовала за своје циљеве да се до 2030. године смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште за 9,8 одсто у односу на 1990. годину, и ми ћемо то сигурно достићи", нагласио је министар и додао да Србија, поред осталих мера, има намеру да пошумљавањем поспеши тај процес, као и активностима које ће бити реализоване у оквиру актуелних пројеката.

Како би досегли постављене циљеве, Србија би, рекао је он, требало да усвоји Закон о климатским променама који је припремљен и прошао јавну расправу која је обављена на изванредан начин.

Биће то најважнији закон, који ће приморати све секторске политике да своја чињења прилагоде смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, и омогућити да се скрати период решавања ових историјских проблема, истакао је министар.

"Да би то могли да урадимо у времену које је пред нама, ми као Министарство ћемо морати да имамо повећане, пре свега, кадровске и материјалне капацитете, и држава Србија ће морати тиме озбиљно да се позабави, не због међународне заједнице, него због нас самих“ рекао је Триван.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министар Триван: Заједно са општинама у решавање еколошких питања

Изражавајући захвалност на подршци УНДП, министар је изразио очекивање да ће започети пројекат бити још један пример успешне сарадње са овом међународном организацијом.

Стелијана Недера, заменица Сталне представнице УНПД, истакла је да је претходни национални извештај према Оквирној конвенцији УН о клими показао да у Србији климатске промене имају велики утицај, нарочито у области пољопривреде, водопривреде и шумарства, те да се Србија налази у региону нарочито осетљивом на климатске промене.

Поред података и извештаја који ће помоћи да се утврди актуелно стање у Србији у односу на климатске промене, овим пројектом биће припремљене мере и алати за борбу против климатских промена и ублажавање њихових последица, што указује на значај започетог пројекта, истакла је Недера.

Андреј Бојић, национални директор Пројекта, истакао је да је Трећи извештај који се припрема у оквиру пројекта део обавеза Србије које проистичу из Оквирне конвенције о клими коју је потписала 2001. године.

У Србији се непрекидно повећава емисија гасова стаклене баште, и у нареденим годинама, питање ограничења емисије гасова са ефектом стаклене баште, и предузимање других мера за ублажавање и смањење последица климатских промена биће једно од приоритних, истакао је он.

Четворогодишњи Пројекат "Припрема извештаја према оквирној Конвенцији о промени климе" спроводи Министарство заштите животне средине уз подршку УНДП и финансијску помоћ Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).