Ратко Зечевић, познати политичар и књижевник из Прокупља преминуо је у уторак ујутру у шесдесет и седмој години живота.

Зечевић, познат по богатом културном ставаралштву, рођен је 1951 године у Дешилову, селу између Прокупља и Мерошине.

Основну школу и Гимназију завршио је у Прокупљу. Дипломирао је на Правном факултету у Београду. Од 1993 до 2001. године био је начелник Топличког округа секретар Министарства за локалну самоуправу у Влади РС 1997. и 1998. године, народни посланик у Скупштини Србије посланик у Већу грађана СРЈ.

Одликован је са више ордена и признања државе Србије и СРЈ. Учесник је рата на простору РСК и РС и у одбрани земље од НАТО агресије. Био је командант Косметско-топличког добровољачког одреда, председник Удружења бораца рата РС 1990. године а рањаван је у рату два пута.

Установио је Светосавску повељу 1994. године, као највише признање у Топлици у области културе, просвете и здраства а на његову иницијативу установљена је градска слава у Прокупљу. У СПС био је члан ИО и члан ГО (2000-2003), у Удружењу ,,Слобода'' члан УО као и потпредседник Покрета социјалиста од њиховог оснивања, као и доживотни почасни председник.

Као председник друштва “Раде Драинац“ сабрана дела песника штампао је у десет књига а заступљен је поезијом у више књижевних зборника и књига. Као начелник округа подигао једва споменика Драинцу и спомен плочу у Београду. Утемељио је награду за сликарство ,,Божа Илић“,отворио у центру града Галерију а сликару подигао споменик. Основао је Информативни центар “,Топлица“ са Радиом и телевизијом и обновио рад „Топличких новина“. За изузетан допринос култури добитник је Златне значке КПЗ Србије за 1999.годину и Златне плакете ,,Цар Душан“ као и награде ,,Григорије Божовић“. Добитник је Светосавске повеље и плакете Светог Прокопија а награђен је и наградом часописа ,,Збиља“ (2013). Превођен на белоруски.

Велики заљубљеник у писано штиво преминуо је током ноћи са књигом у руци. Сахрана је у среду на сеоском гробљу у Дешилову у 13 сати.