Премијерка Ана Брнабић, која борави у посети Европској организацији за нукларна истраживања (ЦЕРН), посетила је у уторак и лабораторију пројекта "Атлас", и поручила да се нада да ће Србија до краја ове или почетком следеће године постати пуноправни члан ЦЕРН-а.

Брнабић је истакла да на томе радимо већ дуги низ година и да је један од бенефита управо да студенти и научници из Србије, докторанти и постдокторанти могу да раде на пројектима ЦЕРН-а.

Прочитајте још - Како кротимо атоме у ЦЕРН-у

"То је оно што неће утицати на одлив мозгова, већ управо супротно - људи ће желети да остану на нашим универзитетима, институтима, јер ће бити у могућности да сарађују са ЦЕРН-ом. То је један од разлога засто сам ја данас овде и зашто се трудимо да постанемо пуноправни члан", рекла је Брнабић за Тањуг.

Подсетила је да је Београд раније ове године посетила делегација ЦЕРН-а, чији је извештај о нашој земљи позитиван.

"Ја сам и дошла са министром просвете и науке Младеном Шарчевићем, да каземо још једном да смо јако заиснтересовани и да ће Влада Србије стати уз научне институте и универзитете у овом изазовном задатку и да смо намерни да се придружимо ЦЕРН-у", подвукла је Брнабић.

Навела је да крајем септембра Савет ЦЕРН-а треба да усвоји извешај о Србији, након чега треб да донесе одлуку о пуноправном чланству. Затим, ту одлуку треба да потвде Влада Србије и парламент, а затим и УНЕСКО, а након тога следи церемонија подизања заставе.

"Надам се томе најкасније до краја првог квартала наредне године", рекла је Брнабић.

Прочитајте још - Срби би да раде за ЦЕРН

Додала је да је у лабораторији срела наше научнике са Института за физику и Универизтета у Новом Саду, који раде на пројекту Атлас.

Фото Танјуг

"Драго ми је због тога и поносна сам кад видим људе из Србије. Биће их и више, а ми ћемо наставити да радимо на томе да постанемо пуноправни члан", рекла је Брнабић.

Данас ће у ЦЕРН-у бити потписан и Меморандум о сарадњи у едукацији наставника из Србије.

НАСТАВНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ И УБУДУЋЕ НА ЕДУКАЦИЈИ У ЦЕРН-У

Министар просвете Србије Младен Шарчевић и директорка за међународне односе у ЦЕРН-у Шарлота Варакауле потписали су данас у Женеви, у присуству премијерке Ане Брнабић, Меморандум о сарадњи у едукацији наставника из Србије у највећој лабораторији за физику елементарних честица на свету.

Меморандум предвиђа долазак наставника физике средњих и основних школа из целе Србије, једном годишње на едукацију у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), по конкурсу који ће расписивати Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Такав програм већ постоји, али се потписивањем Меморандума уводи на институционални ниво, преко ресорног министарства.

Фото Танјуг

Предвиђено је да минимална уплата Србије за трошкове ЦЕРН-а буде 5.000 швајцарских франака, али тај износ може и да се повећа, а намењен је искључиво у те сврхе.

Ове године у ЦЕРН-у борави 11 наставника физикеиз Србије - из седам гимназија, две стручне школе и две осмолетке, а са њима су данас разговарали и премијерка Брнабић и министар Шарчевић, који су у посети тој научној институцији.

Наставници су изразили задовољство што им се пружила могућност да посете ЦЕРН и стекну и нека нова практична знања.

Зaинтересованих наставника за овај програм има и више, па ће, како кажу у Министарству просвете, следеће године група бити већа.


БРНАБИЋ: ПОНОСНА САМ ШТО СУ НАШИ НАУЧНИЦИ ДЕО ОВОГ ПРОЈЕКТА

Председница Владе Србије уписала се у Књигу утисака, током посете Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) у Женеви, остављајући поруку да је поносна на наше научнике који су део тог пројекта и да ће пуноправно чланство Србије у тој организацији подстаћи развој науке и образовања у интересу Србије, али и региона и света.

“Желим да захвалим целом међународном тиму ЦЕРН-а на свему што раде за просперитетније човечанство. Поносна сам што су научници из Србије део овог великог и важног пројекта и надам се да ће наше пуноправно чланство бити снажан подстицај за развој науке и образовања у интересу Србије, али и целог региона и света”, написала је премијерка.