Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је шефа Интерпола Менга Хонгвеја обавестио да ће Србија свим државама чланицама пред Генералну скупштину упутити писмене аргументе и чињенице због којих Косово не треба да постане чланица те међународне организације.

Стефановић је на заједничкој конференцији за новинаре са Хонгвејом, рекао да ће акценат аргумената бити на резолуцији Интерпола о јасним смерницама, процедурама и критеријумима за чланство која каже да само држава чланица УН може да постане члан тe међународне организације која се бави полицијском сарадњом.

Захтев Косова за чланство уврштен је у нацрт провизорне агенде 87. седнице Генералне скупштине Интерпола, која би, према ранијим најавама, требало бити одржана у Уједњеним Арапским Емиратима у новембру.

И Хонгвеј и Стефановић су после састанка оценили да је Србија међу 10 најзначајнијих партнера Интерпола која броји 192. чланице.

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА: СВЕ БОЉА САРАДЊА СА ИНТЕРПОЛОМ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је током састанка са председником Међународне организације криминалистичке полиције (Интерпол) Менгом Хонгвејом навео да је Србија један од десет најбољих партнера Интерпола и да треба развити методе за борбу против илегалне трговине криптовалутама.

Он је напоменуо је то прва званична посета председника Интерпола Србији, да је Хонгвеј тренутно у исто време и министар јавне безбедности Кине, као и да ће Србија наставити јачања сваког облика сарадње са том државом.

"Годинама уназад имали смо снажну сарадњу са Интерполом и кинеским министарством јавне безбедности... До краја августа по међународним потерницама ухапшено је 149 лица по захтевима Србије, а ми смо ухапсили 67 лица по потерници Интерпола... Србија Кину сматра својим најближим партнером, са којом је економска сарадња темељ добрих односа", навео је Стефановић.

Он је рекао да је једна од тема разговора била и употреба нових технологија и обука које Интерпол може да обезбеди Србији, као и регионална сарадња која би омогућила већу ефикасност полиције Србије.

"Прање новца и високотехнолошки криминал су тема о којој смо разговарарали, нарочито тема криптовалута. Када контролишете кретање и ток новца, долазите и до (лица) која могу да купе криптовалуте, а полције морају да развијају нове механизме за борбе против илегалне трговине криптовалутама", казао је Стефановић.

Прочитајте још - На потерницама Интерпола "видљиво" 16 косовских Албанаца

Стефановић је саопштио да је Јован Вукотић, који важи за вођу "шкаљарског клана", ухапшен и протеран из Турске, али да не може превише да коментарише случај зато што је у току кривични поступак.

"Полиција поступа у договару са тужилаштвом, па не могу да кажем превише. За Вукотићем трага и Грчка због учествовања у шверцу 135 килограма кокаина. Ради се само о једном лицу", казао је Стефановић.

Стефановић није директно коментарисао ни наводе Полицијског синдиката Србије да су дошли у посед незваничног списка осамдесетак имена запослених у београдској Жандармерији, поред чијих имена се налазе квалификације да се баве криминалом или пословима неспојивим са службеном дужности

"Моја досадашња пракса није била да коментаришем синдикате. Сектор унутрашње контроле ради (на том случају) због тога што су се појавили наводи у јавности, али оно што је потпуно извесно је да никакав списак није дошао ни у Дирекцију полиције ни у Министарство унутрашњих послова, нити је било ко наложио његово састављање, нити је неко од надлежних имао сазнања о њему", казао је Стефановић и додао да нико од запослених у полицији "нема потребе да страхује".

Министар је рекао и да ће накнадно објавити да ли постоје нови захтеви или нови термин за рушење нелегалног објекта на Панчићевом врху, као и да ће проверити да ли постоји пријава за претње инспекторима који су били задужени за уклањање тог објекта.

Говорећи о наводима да ће председник Косова Хашим Тачи, против кога је Србија подигла оптужницу, посетити југ централне Србије, он је казао да ће полиција у случајевима у којим постоји судска пресуда или захтев суда да се одређено лице приведе суду "поступити по свим налозима".

Прочитајте још - Стефановић: Велика победа Србије, спречили смо улазак Косова у Интерпол

Он је рекао да је пред наредну генералну скупштину Интерпола која ће се одржати у Уједињеним Арапским Емиратима упутити писмо свим државама чланице те организације са аргументацијом и захтевом да Косово не буде примљено у Интерпол и да "само држава чланица УН-а може постати чланица Интерпола".

Менг Хонгвеј се сагласио са Стефановићем по питању безбедносне сарадње и додао да је Србија тренутно једна од кључних чланица Интерпола.

"Србија активно учествује у свим активностима Интерпола, и у последњих пет година налази се у десет најбољих чланица те организације. Придајемо велику важност коју Србија има у региону и свету у области јавне безбедности", казао је Менг.

Одговарајући на питања о потерницама расписаним за Албанцима са Косова и Метохије, попут садашњих председника и премијера Косова Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, Менг је рекао да унутар те организација постоји регулатива на основу које се разматрају молбе и на основу којих се доносе одлуке.


"Интерпол не дононоси одлуке о појединачним молбама. Када једна чланица поднесе молбу (за издавање потерница), са којом се друге чланице не сагласе, врше се интерне консултације док не дође до договора", објаснио је Менг.