Недостатак лекара специјалиста могао би да озбиљно угрози рад Здравственог центра у Врању, а већ у наредних неколико година, уколико се нешто не предузме, нека одељења би могла престати да раде.

Дугогодишњи проблеми у функционисању центра, лоши потези менаџмента и лоше планирање будућег рада довели су до готово безизлазне ситуације, која мора хитно да се решава.

Прочитајте још: АПЕЛ ИЗ ЗДРАВСТВЕНОГ ЦЕНТРА У ВРАЊУ: Да вратимо дугове и заслужимо подршку

- Упркос многобројним финансијским проблемима с којима се суочава Здравствени центар, овај с недостатком људских ресурса је приоритет - каже новоименована директорка др Љиљана Антић.

Пацијенти ове регионалне здравствене установе, у којој се лече не само људи из Пчињског већ и из Косовско-поморавског округа, могли би да остану без ортопеда, гинеколога, уролога, хирурга, па чак и интерниста.

- Подаци показују да од 145 лекара специјалиста запослених у општој болници, чак њих 64 има 55 или више година, а 58 лекара спада у старосну групу од 45 до 54 године - објашњава др Антић, и додаје да ће у периоду од седам до десет година чак њих 122 отићи у пензију.

Према њеним речима, ништа боља ситуација није ни у Дому здравља, где ради 63 лекара, од којих 36 има преко 55 година, док их је 19 у старосној граници од 45 до 54 године.

- Не можемо да пошаљемо постојеће лекаре опште праксе на специјализацију, јер ће нам Дом здравља, Хитна помоћ и још нека витална одељења остати без лекара и нећемо бити у стању да одговоримо на потребе пацијената. Због тога морамо упослити младе лекаре, а постојеће послати на специјализације - каже др Антић.

Она не крије да ће њен главни задатак бити да у ресорном министарству предочи да службе остају без лекара и да пацијенте у Пчињском округу неће имати ко да лечи уколико се нешто одмах не предузме.


Др Љиљана Антић


- На Интерном одељењу према прописаним нормативима требало би да ради 23 лекара, а у Врању их ради 15. За годину дана у пензију одлазе три лекара, дакле остаје их 12, што је далеко испод реалних потреба - објашњава Антићева.

Помоћник градоначелника задужен за питања здравствене заштите др Александар Стајић истиче да је руководство града и те како свесно овог проблема.

Прочитајте још: Директор Здравственог центра у Врању поднео оставку

Он не жели да говори о било чијој кривици која је довела до овакве ситуације, али напомиње да Здравствени центар у Лесковцу има три пута више лекара од Врања, иако збрињава сличан број пацијената.

Он додаје да је Град ангажовао 17 младих лекара за рад у сеоским амбулантама и да се они плаћају из градског буџета.

НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈИ 13 ЛЕКАРА

У овом тренутку, према подацима из Здравственог центра, 13 лекара је на специјализацији. То је далеко испод потребног броја, да би рад свих одељења био одржив.