Ове школске године, у 33 школе широм Србије, уписана су 344 ђака мигранта, саопштио је данас Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.

Ради се о деци мигрантима школског узраста смештеној у центрима за азил и прихватним центрима којима управља Комесаријат.

Сва деца су прошла обавезан систематски преглед и сутра ће се наћи у школским клупама, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, од ове године 33 малишана биће укључена и у обавезно предшколско образовање које ће се одржавати у просторијама подручних школа, а понегде и у предшколским установама.

Прочитајте још: Мали мигранти морају у школу

Међу децом мигрантима која полазе у школу има и 27 малолетника без пратње, о којима посебну бригу воде надлежни центри за социјални рад.

Школе које примају децу мигранте налазе се у јединицама локалне самоуправе у којима су смештени и центри за азил и прихватни центри.

Наставници у тим школама прошли су обуку и упознати су са Стручним упутством за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања које је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, додаје се у саопштењу.

Како указује Комесаријат, предшколско и основно образовање и васпитање законом је прописано као обавезно и бесплатно, а Србија је једна од ретких земаља која је у свој образовни систем успешно укључила децу мигранте због чега јој међународна заједница, пре свега ЕУ, одаје признање.

Прочитајте још: Мигранти у клупама

У оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији за један број прихватних и центара за азил финансира се и превоз деце до школа.

Како би малишанима улепшали почетак нове школске године, Фондација "Тзу Цхи" поклониће свим ђацима мигрантима, смештеним у центрима за азил и прихватним центрима, ранчеве за књиге, свеске и школски прибор.

У овом тренутку у пет сталних центара за азил и 10 прихватних центара смештено је укупно 3.360 миграната већином из Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака и Сирије, подсећа се у саопштењу.