Циљ тимова за превенцију наркоманије у школама је да свако дете има такву свест да одбије онога ко му понуди дрогу - рекао је министар здравља Златибор Лончар. Обраћајући се учесницима првог семинара за едукацију тимова за борбу против наркоманије у школама у Београду, министар је оценио да се резултати такве акције могу очекивати тек кад једна генерација заврши основну школу.

- Ова акција се тиче свих нас и будућих генерација. Без свеобухватних мера, од предочавања деци и родитељима шта је дрога и какве су последице коришћења наркотика, које су алтернативе како се деца не би дрогирала, не можемо постићи жељени ефекат. Од онога што ви урадите и каква буде подршка државе, у великој мери зависи наша будућност - рекао је Лончар.


Прочитајте још - Лончар: Дрога није "ин", следе конкретне мере

Говорећи о казненој политици, министар је казао да се залаже за "апсолутно најстроже казне" јер, како је рекао, нарко-дилери често добијају најблаже казне за трговину наркотицима.

Он је додао и да тимови за превенцију морају придобити поверење деце како би она слободно и без страха могла да кажу ко им нуди дрогу, после чега је, како је навео, обавеза државе да реагује.

- Ићи ћемо и на кампању кроз спотове који не смеју бити ни превише агресивни ни превише благи како би на прави начин пришли деци и родитељима и имали ефекте - рекао је министар.

Лончар је за РТС рекао да ће 48 тимова радити у 1.700 школа.

Током ове недеље у институтима за јавно здравље у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду биће одржана специјална обука за чланове тимова који ће у новој школској години обићи све школе у Србији и држати предавања о штетности дроге деци и родитељима.

Обуку ће проћи више од 300 стручњака из области психологије, психијатрије, тужиоци, судије, људи из полиције и просвете, навео је Лончар.

СПРЕМАЈУ СЕ СМЕРНИЦЕ ШКОЛАМА

Саветница министра просвете Гордана Косановић, наводећи да једнократне активности попут семинара нису довољне за остваривање жељених ефеката, казала је да тај ресор припрема упутство које ће дати смернице школама у Србији како да припреме годишњи план превенције наркоманије који ће бити прилагођен свим узрастима.