У региону постоје слични и радикалнији кампови од омладинско-патриотског на Златибору који је затворен пре три дана, и то посебно у Федерацији БиХ, на Косову и у Црној Гори, саопштио је Београдски Центар за безбедност, истраге и одбрану (ДБА).

Центар је саопштио да у БиХ постоји више од 70 "ер софт" клубова, где активно тренира више од 1.000 људи, а да је готово половина млађа од 18 година и наводе да се "ер софт" оружје лако може заменити правим.

Како се наводи, ови клубови редовно одржавају и кампове за обуку, а велики новац као донације добијају од Саудијске Арабије, преноси лист "Блиц" и додаје да су познати "Ратна зона" на Игману, где се често окупљају и бивши борци такозване Армије БиХ.

Такође, наводи се да је једна од познатијих и група "Црна муња" у Цазинској крајини, који у својим видео снимцима често позивају на нови рат против Срба.

У БиХ је позната и група "Аскери" која обучава децу, а како објашњава ДБА, реч је о вехабијама који уче децу војним вештинама и та група је сврстана у ред екстремних група у БиХ.

Један од оснивача и члан Управног Одбора те групе је Насер Орић.
Илустрација; Фото: Depositphotos


Кампови за обуку терориста још увек постоје на Косову и то је јавна тајна, а има их чак пет и у њима су раније били обучавани терористи ОВК, а данас припадници такозване "Исламске државе".

Према последњим информацијама, за ту терористичку групу се бори око 400 припадника са Косова.

Центар истиче да је око 100 албанских породица приступило овом покрету, а у сваком тренутку у камповима борави и 60 деце млађе од 17 година уз пристанак родитеља.

Корак даље отишла је Црна Гора, јер се тамо сваке године организује "Летњи војни камп за младе", који траје 15 дана, пише ДБА и додаје да је ове године било 45 средњошколаца из Црне Горе и пет из Македоније, као и да је организатор кампа Министарство Одбране Црне Горе.

ДБА истиче да кампови за војну обуку треба да постоје и у Србији, али да буду под контролом државе која ће направити добар програм само са једним циљем - приближавање војске омладини.

"Омладина би у оквиру тих кампова била упозната са основном војном обуком и војничким животом, и на тај начин би полазници били заинтересовани за могуће професионално бављење војничким позивом, који би требало да буде узвишени чин свакога ко се одлучи да служи својој држави", наводи ДБА.